Gemeente Gemeente Hove

11-Volkssterrenwacht Urania

Vlaanderen heeft zes volkssterrenwachten die je maar al te graag inwijden in de wondere wereld van de sterrenkunde. Urania is één van die zes.

In 1969 besloot pastoor van Gaal, de drijvende kracht achter de komst van de Sint-Jozefkerk, dat het hoog tijd was de hemel boven Hove vanuit een ander perspectief te bekijken. Zo gezegd, zo gedaan. Op 31 oktober 1970 werd de twaalf meter hoge Uraniatoren ingehuldigd. De toren en het naastgelegen complex waren voorzien van een zogeheten Kuttertelescoop, een labo, een bibliotheek met leeszaal, een weerkundig station en een auditorium. De Hovese sterrenwacht genoot al snel nationale bekendheid en werd in 2002-2003 uitgebreid met een nieuw auditorium, een tentoonstellingsruimte en een moderne computergestuurde sterrenkijker. Pastoor van Gaal hield er een plekje in de hemel aan over. Letterlijk welteverstaan. In 2003 werd een in 1998 ontdekte planetoïde tussen Mars en Jupiter, die tot dan het nummer 14616 droeg, vernoemd naar de Hovese pastoor.

In de Oudheid was Urania de muze van de sterrenkunde. Vandaag inspireert Urania je tot sterrenkunde en aanverwante wetenschappen als weerkunde en ruimtevaart. Je hebt de keuze uit een heel gamma activiteiten en diensten: cursussen voor beginners en gevorderden, gegidste bezoeken aan de sterrenwacht, een uitgebreid documentatiecentrum, diverse publicaties, waarnemingsavonden, voordrachten, Urania Mobiel (de eerste mobiele sterrenwacht van Vlaanderen) en de astroshop. Urania neemt je zelfs mee op reis om bijzondere astronomische verschijnselen te gaan bekijken. Er is voor ieder wat wils: jong en oud, beginners en gevorderden, theoretici en praktijkliefhebbers vinden hun gading bij Urania.