Gemeente Gemeente Hove

21 gemeenten ondertekenen Burgemeestersconvenant 2030

Op donderdag 3 december ondertekenden tijdens een boeiend digitaal event Hove en 20 andere gemeenten uit de IGEAN-regio plechtig het Burgemeestersconvenant 2030. Hiermee formaliseren ze hun engagement en duurzame ambities.

In de rol als deskundige partner van de lokale besturen gaat IGEAN in samenwerking met de provincie Antwerpen vanaf 2021 aan de slag om klimaatplannen uit te werken en vorm te geven. Samen met zes andere gemeenten die eerder dit convenant al hadden onderschreven is onze regio op weg naar een gezonde, energieke en groene toekomst.

Het energie- en klimaatbeleid op lokaal niveau wint aan belang. Gemeenten engageren zich om het verschil te maken met een gericht en langlopend beleid dat aansluit bij de internationale doelstellingen op het vlak van energie en klimaat. In dit kader ontstond het Burgemeestersconvenant, een initiatief van de Europese commissie dat zich rechtstreeks richt naar lokale overheden. De campagne richt zich op een verlaging van de CO2-uitstoot, het verhogen van de klimaatbestendigheid en op duurzame en veilige energie voor iedereen.

Tijdens een digitaal event gaven 21 gemeenten uit onze regio het startschot van hun engagement voor het Burgemeestersconvenant 2030. Boechout, Boom, Borsbeek, Edegem, Essen, Hove, Kalmthout, Kapellen, Kontich, Lint, Mortsel, Niel, Ranst, Rumst, Schelle, Schilde, Stabroek, Wijnegem, Wommelgem, Wuustwezel en Zandhoven maken zo duidelijk dat zij ambitieus zijn en hun straf klimaatbeleid verder willen uitbouwen. 135 inwoners namen deel aan dit boeiende online evenement met een gevarieerd aanbod aan onderwerpen en sprekers. Naast de voorzitter van IGEAN dienstverlening, Rik Frans, en de gedeputeerde voor Milieu en Natuur van de provincie Antwerpen, Jan De Haes, vertelden de burgemeesters van Wuustwezel, Rumst en Edegem hoe zij het klimaatbeleid vormgeven in hun gemeente. Daarnaast hoorden we hoe de provincie en IGEAN de gemeenten zullen ondersteunen. Ook klimaatexpert Pieter Boussemaere kwam aan het woord, met gerichte klimaatacties die zeker op de agenda van de gemeenten passen. Geïnteresseerden kunnen het event opnieuw bekijken op www.igean.be.

Gepubliceerd op  wo 16 dec 2020