Gemeente Gemeente Hove

24 februari: Johan Op de Beeck: ‘Lodewijk XIV, de Zonnekoning’

Lodewijk XIV inspireert en intrigeert. Johan Op de Beeck legt uit wat zijn historische betekenis was en waarom deze vorst, zonder het te willen, de Verlichting in gang zette.

Op 24 februari reizen we onder leiding van meesterverteller Johan Op de Beeck naar het Frankrijk van de zeventiende en achttiende eeuw. We duiken samen in het fascinerende leven van Lodewijk XIV, de vorst die op vijfjarige leeftijd de troon besteeg en 72 jaar koning van Frankrijk zou blijven. Onder zijn bewind groeide Frankrijk uit tot de machtigste natie van Europa. Hij voerde tientallen jaren oorlog, ook bij ons in de Lage Landen. Zijn leven leest als een roman vol intriges, minnaressen, mysteries en fenomenale kunst- en bouwprojecten, met Versailles als hoogtepunt. Zijn absolute macht kreeg hij bij de gratie van God en werd gesymboliseerd door de alles verlichtende zon.

Ensemble Argimina

Muziek was overal in het leven van Lodewijk XIV: van religieuze muziek bij de mis tot ingetogen kamermuziek in klein gezelschap. Gitaarmuziek kon hem in het bijzonder bekoren en hij bespeelde het instrument ook zelf. De lezing wordt daarom afgesloten met een muzikaal luik. Het ensemble Argimina noemt zichzelf een nieuw trio voor oude muziek en wordt voor de gelegenheid uitgebreid met een vierde muzikant. Zang, fluiten, luit en een barokviool zorgen voor een sfeervolle afsluiter.

Op donderdag 24 februari om 20 uur in de Mark Liebrecht Schouwburg, Heilig-Kruisstraat 16 in Mortsel. Ticketverkoop (10 euro in voorverkoop, 13 euro aan de kassa) vanaf 3 januari via bibkwintet.bibliotheek.be of aan de balie van een van de bibliotheken van het Bibkwintet (Aartselaar, Boechout, Edegem, Hove, Kontich, Lint, Mortsel).

Gepubliceerd op  ma 03 jan 2022