Gemeente Gemeente Hove

39-Kasteeldomein Hoveberg, Edegemsestraat 10

Op het einde van de negentiende eeuw (1896) liet Léon Van der Voordt het kasteel Hoveberg bouwen aan de Edegemsestraat 10. Hij kocht de grond van een erfgenaam van Jan Frans Gellynck, notaris in Antwerpen en burgemeester van Hove van 1830 tot 1870. Gellynck was voordien burgemeester van Boechout en Hove van 1822 tot 1830. Hij is de burgemeester met het grootste aantal jaren dienst. Na het overlijden van Léon Van der Voordt ging het domein naar zijn zoon J.P. Van der Voordt. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werden er een honderdtal manschappen van het Belgisch leger ingekwartierd. In 1914 werd het gebouw beschadigd (door een brand) en vooral het dak werd toen veel eenvoudiger gerestaureerd.

Het kasteel Hoveberg is nu een gezinsvervangend tehuis (vzw CJMIB) voor twintig mentaal mindervaliden die individuele begeleiding nodig hebben. Hoveberg wil een thuis creëren waar elke bewoner zich kan vinden in een betekenisvolle levensbestemming waarbij een hoogstaand ‘savoir vivre’ individueel en in onderlinge relaties prioriteit heeft. Een uitzonderlijke uitstraling en een onweerstaanbare aantrekkingskracht gaat ook hier uit van de werking. Dit niet alleen dankzij een bijzondere begeleiding, maar evenzeer vanwege de prachtige locatie en een zeer
eigen sfeerschepping waarin de bewoners echt ‘thuis’ kunnen komen. Bezoek (na afspraak, tel. 03 454 02 00) ook zeker eens de bodega in Hoveberg voor een lekker stuk huisgemaakt gebak of een lunch in een echt kasteel.