Gemeente Gemeente Hove

Aanvragen speelstraten indienen vóór 1 juni

Maak van jouw straat een speelstraat op 16 mei, 20 juni of in juli en augustus!

Een speelparadijs voor kinderen uit de buurt in jouw straat? Het kan! Haal de krijtjes, rolschaatsen en springtouwen uit de kast, roep je buurvriendjes erbij en amuseer jullie te pletter in de leukste straat van Hove.

Een speelstraat is volledig voorbehouden voor spelende kinderen. Tijdens de speelstraat wordt de straat volledig of gedeeltelijk afgesloten. Spelende kinderen en voetgangers hebben in de speelstraat voorrang op alle weggebruikers. Op die manier krijgen kinderen uit de buurt een lekker groot en veilig speelterrein.

Speelstraat op 16 mei en/of 20 juni
Na de autoloze zondag in september kregen we positieve reacties op het feit dat er heel wat meer straten in aanmerking kwamen voor een speelstraat. Vanuit het lokaal bestuur wordt het mogelijk om een speelstraat aan te vragen op zondag 16 mei en/of zondag 20 juni. Zo kan jij je
straat voor één dag ter beschikking stellen als speelruimte voor de kinderen. Aangezien deze twee zondagen werden goedgekeurd door het bestuur, gebeurt de aanvraag op een andere manier dan voor een speelstraat in de zomervakantie. Wanneer je hierin interesse hebt, mail je
naar jeugd@hove.be met je straatnaam en de uren waarop je de speelstraat wil laten doorgaan. Om een speelstraat aan te vragen op 16 mei mail je ten laatste je aanvraag door op 9 mei, voor speelstraten op 20 juni is de deadline vrijdag 11 juni.

Volgende straten komen niet in aanmerking voor een speelstraat: Boechoutselei, Boechoutsesteenweg, Edegemsestraat, Eikenstraat, Fazantenlaan, Geelhandlaan, Groenstraat, J.F. Gellyncklaan, Kapelstraat, Lege Veldkantlaan, L. Dumortierstraat (tussen spoorweg en Geelhandlaan), Lintsesteenweg, M. Vermeerschlaan (tussen Fazantenlaan en Lintsesteenweg), Meylstraat, Molenstraat, Mortselsesteenweg, P. van Ostaijenlaan, Vredestraat en Wouwstraat.

Speelstraat juli of augustus
Een speelstraat kan aangevraagd worden door twee speelstraatverantwoordelijken, de peter(s) en meter(s) van de speelstraat. Zij moeten het akkoord hebben van het merendeel van de bewoners. Niet elke straat kan zomaar ingericht worden tot speelstraat. Er zijn enkele voorwaarden:
- Een straat met een overheersend woonkarakter.
- De snelheid is beperkt tot 50 km/u.
- Er rijdt geen openbaar vervoer door de straat.
- Er passeert geen belangrijk doorgaand verkeer door de straat.
- De omliggende straten blijven bereikbaar.
- De buren (70 procent van de inwoners uit de straat) zijn enthousiast voor het inrichten van een speelstraat.

Heb jij zin om van jouw straat een speelstraat te maken tijdens de zomervakantie? Ga als de bliksem naar de dienst Vrije Tijd. De aanvraag tot het inrichten van een speelstraat moet ingediend worden vóór 1 juni. Aanvragen die later worden ingediend, kunnen niet meer aanvaard worden.

Gepubliceerd op  vr 16 apr 2021