Gemeente Gemeente Hove

OP GOUDEN VLEUGELEN - Hoe de Italiaanse opera de wereld veroverde

BRUNO SPAEPEN, historicus, studeerde in 1995 af in de moderne geschiedenis aan de KULeuven, met een eindverhandeling over het Antwerpse muziekleven in de negentiende eeuw. Hierna trok hij naar Italië waar hij 5 jaar lang woonde. Daar deed hij niet alleen onderzoek naar het operaleven tijdens het risorgimento, maar hij bereisde ook het hele land van noord naar zuid. Nu doceert hij Italiaans in ...
BRUNO SPAEPEN, historicus, studeerde in 1995 af in de moderne geschiedenis aan de KULeuven, met een eindverhandeling over het Antwerpse muziekleven in de negentiende eeuw. Hierna trok hij naar Italië waar hij 5 jaar lang woonde. Daar deed hij niet alleen onderzoek naar het operaleven tijdens het risorgimento, maar hij bereisde ook het hele land van noord naar zuid. Nu doceert hij Italiaans in het volwassenenonderwijs. Sinds 2006 begeleidt hij Davidsfonds Cultuurreizen naar Italië, met als hoogtepunt het bijwonen van een opera in de Scala van Milaan. In 2013 werkte hij mee aan de radioreeks 'Viva Verdi!' op Klara.
Hoe zou het toch komen dat wij bij het woord "opera" spontaan aan Italië denken? Dat van de tien meest gespeelde opera's ter wereld, er acht in het Italiaans zijn? Waarom is Giuseppe Verdi een nationale Italiaanse held geworden? Kortom: hoe komt het dat opera in het DNA van Italië zit?
U komt er vanavond alles over te weten! Bruno Spaepen neemt u dan mee door de woelige Italiaanse geschiedenis. Zijn voordracht, uiteraard geïllustreerd met boeiende fragmenten, toont aan hoe de opera is kunnen uitgroeien van een speeltje voor rijke aristocraten in het Mantua van 1600, tot een wereldwijd commercieel succes op het einde van de 20e eeuw.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Informatie

Wanneer

Prijs

€ 8,00
Basistarief: 8,00 €; niet-leden: 10,00 €

Waar

Organisatie

DAVIDSFONDS Hove