Gemeente Gemeente Hove

Wandeling door Het Uilenbos (6 km)

Het Uilenbos maakt onderdeel uit van het Landschapspark de Grote Boshoek dat zich uitstrekt van Hove tot Lint en Boechout. Een landschappelijk erg mooi gebied met bossen en open landschappen. Een groene wandeling doorheen een eeuwenoud bos met een erg hoge natuurwaarde vlakbij de stad! Omwille van de grote populatie reeën zijn honden niet toegelaten in dit gebied! Graag vooraf inschrijven via ...
Het Uilenbos maakt onderdeel uit van het Landschapspark de Grote Boshoek dat zich uitstrekt van Hove tot Lint en Boechout. Een landschappelijk erg mooi gebied met bossen en open landschappen. Een groene wandeling doorheen een eeuwenoud bos met een erg hoge natuurwaarde vlakbij de stad! Omwille van de grote populatie reeën zijn honden niet toegelaten in dit gebied!

Graag vooraf inschrijven via onze websiite

Afstand : 6 km
Reliëf : Vlak
Moeilijkheidsgraad : Makkelijk
Vertrekpunt : Parking Weyninckhoven (Sporthal), Van Ostaijenlaan 2, 2540 Hove
Begeleidster : Gerd peremans (0475/67.39.26) – gerd@effenweg.be


Het unieke en machtige Uilenbos te Hove (36 ha) is een eeuwenoud bos met erg hoge natuurwaarde. Er komen heel wat zeldzame vogel- en plantensoorten voor en het bos herbergt een grote reeën en amfibieën populatie. De Lachenenbeek en haar zijbeken meanderen er doorheen pareltjes van bloemenrijke natte graslanden en moerasgebieden. Je vindt er ook topnatuur in een aantal oude 'Ferrarisbossen' met zeldzame voorjaarsflora.
Het Uilenbos (36 ha), een gevarieerde loofbos, gelegen langsheen het “bos van Moretus” (ter hoogte van het waterzuiveringstation aan de Lintsesteenweg), herbergt typische beuken-eikenbestanden zowel als vochtiger broekbos (twee derde droog eiken-beukenbos en één derde vochtig hakbos, doorsneden door de Lauwerijkse beek). De drogere delen zijn een restant van een waaiduin in de Scheldevallei en werden gevormd tijdens de ijstijd.
Naast een vijftal spechtensoorten komen hier vele andere vogelsoorten voor, waaronder de boomklever, goudhaantje, boomkruiper en enkele roofvogels. Op de bodem zit de hazelworm verstopt en enkele keer een levendbarende hagedis. Het hakhoutbos is begroeid met els, es en esdoorn op de vochtige en hazelaar op de iets drogere delen. Tijdens de (prille) lente komt hier een weelderige voorjaarsflora tevoorschijn waaronder; sneeuwklokje, bosanemoon, speenkruid, sleutelbloem en vele andere soorten. Ook het oranjetipje (vlinder) kan je dan opmerken. Langs de Lauwerijkse beek vinden we dotterbloem en gele lis. Er is een afwisseling van Canadabos, weide, terug bos, populieren. Adelaarsvaren in de onderbegroeiing is typisch voor bossen met een zure ondergrond. Er zijn nogal wat schommelingen in de watertafel. Er zit een hoge populatie aan teken, voornamelijk op de varens.

We vertrekken aan de Sporthal in Hove en wandelen via het park, kleine wegeltjes en rustige straten tot aan de ingang van Het Uilenbos. Daar volgen we eerst een stukje de blauwe wandeling en volgen dan de 2 rode lussen langs kleine bospaadjes, die enkel toegankelijk zijn buiten de periode dat de reeën hun jongen werpen en grootbrengen (1 mei-10 aug). We keren terug naar ons vertrekpunt langs kleine wegeltjes en rustige straten. Wie wil kan nog napraten bij een drankje in Hove Centraal Lintsesteenweg 1 2540 Hove (1,5 km van vertrekplaats).

Onze wandelingen zijn toegankelijk voor iedereen, al zijn ze in de eerste plaats gericht op mensen met (chronische) pijn, chronisch zieken en mensen die even minder goed in hun vel zitten (burn-out, depressie, stress,…). Maar ook al wie behoefte heeft aan wat buitenlucht, een babbel of gewoon eens lekker wil gaan wandelen is meer dan welkom. Graag inschrijven vooraf. Aan niet-leden vragen we een bijdrage van 2 euro, hiermee worden de verzekering- en werkingskosten gedekt.Lees hier meer over het lidmaatschap van Effen Weg

Wenst u nog meer info? Aarzel niet en mail ons op info@effenweg.be of contacteer rechtstreeks de begeleidster op gerd@effenweg.be of 0475 67 39 26

Openbaar vervoer
Als je met openbaar vervoer komt, gelieve dan af te spreken met de begeleidster, want er komt geen bus/tram aan het vertrekpunt ! Die komt er wel aan de ingang van het Uilenbos.

Aan de ingang van het Uilenbos ligt er wel een bushalte “Lege Veldkantlaan”, deze wordt bediend door :

Buslijn 52 & 53 : Berchem Station – Duffel
Bekijk de routeplanner van De Lijn voor gedetailleerde dienstregelingen.

Carpoolen
Toch geen goede verbinding? Of rij je alleen met de wagen naar het vertrekpunt? Bekijk dan zeker even onze Facebookgroep Carpoolers van Effen Weg vzw, waar vraag en aanbod kunnen worden geplaatst. Zo helpen we elkaar én het milieu!

Bron: UiTinVlaanderen.be

Informatie

Wanneer

Prijs

€ 2,00
Basistarief: 2,00 €; Leden Effen Weg vzw: 0,00 €

Organisatie

Effen Weg vzw