Gemeente Gemeente Hove

Bedankt, vrijwilligers!

Week van de vrijwilliger van 29 februari tot 8 maart.

Met 750.000 zijn ze, de vrijwilligers die zich in Vlaanderen inzetten. Sommigen doen dat elke dag opnieuw, anderen maken zich met momenten vrij. De één geeft veel tijd, de ander wat minder. Maar één ding hebben ook onze honderden Hovese vrijwilligers gemeen: zij zetten zich onbezoldigd en uit vrije wil in voor een goed doel, in hun buurt, bij acties en evenementen of in jouw organisatie. Ze zetten hun talenten in en doen dat met veel plezier en voldoening.

Vacatures: vrijwilligers in de bib en gemachtigd opzichters

Achter de kerktoren staat de openbare bibliotheek van Hove. Wil jij ook een steentje bijdragen aan het bruisen en leven van die bibliotheek? Dan zijn deze vacatures voor vrijwilligerswerk misschien iets voor jou. We zoeken op specifieke momenten ondersteuning voor het bibliotheekwerk. We vragen een engagement om tijdig aanwezig, goedgemutst en aangenaam gezelschap voor de leners en medewerkers te zijn, een vrijwilliger waar we kunnen op rekenen. Je leert er de werking van een bibliotheek van binnenuit kennen en je komt in contact met de Hovenaars en hun ideeën.

Collectieonderhoud: de bibliotheek koopt regelmatig nieuwe werken aan. Om die in een mooi jasje te stoppen, zoeken we mensen die handig en zorgvuldig zijn en boeken willen kaften. Hoe het moet, leren we je in de bib. Al het nieuwe leesvoer gaat eerst door jouw handen. Dagen en uren spreken we af.

Klasuitleen: op maandagvoormiddag van 9 tot 12 uur ontvangen we klassen. Deze leerlingen aan de Hovese basisscholen lenen materialen uit en brengen materialen binnen. Als vrijwilliger help je de klasjes en leg je uit hoe de zelfuitleen werkt. Je zet nadien de boeken terug op hun plaats voor de volgende klas en zorgt dat de bib tegen de middag netjes staat. Deze opdracht vervul je enkel op schooldagen, maar niet tijdens de vakanties.

Uitleensessies: doorheen het jaar is de bibliotheek bijna elke dag geopend voor een breed publiek. Tijdens de uitleensessies wijs je de gebruikers de weg naar het juiste boek, je helpt hen zoeken in de catalogus en je zet de materialen die ingeleverd worden terug weg. Op die manier ondersteun je de medewerkers aan de balie. Elke uitleensessie heeft zijn specifieke sfeer. Op verschillende momenten in de week zijn wij op zoek naar vrijwilligers: op donderdagavond van 18 tot 20.30 uur, op zaterdagochtend van 9 uur tot 12 uur (het publiek is dan een mix van volwassenen en gezinnen met kinderen) en op woensdagnamiddag van 14 tot 17 uur. Er is een vrijwilliger die elke twee weken komt, de andere kandidaat komt in de andere week, volgens een planning die wordt opgemaakt. Je komt dus twee keer in de maand bij ons langs.

Gemachtigd opzichters

Voor onze vijf HEKLA-gemeenten (Hove, Edegem, Kontich, Lint en Aartselaar) zijn we dringend op zoek naar extra gemachtigd opzichters.

Je herkent ze meteen in het straatbeeld: de vrijwilligers die, bij aanvang en einde van de schooldagen, onze kinderen veilig van en naar school begeleiden. Deze gemachtigd opzichters zijn een onmisbare schakel om van de schoolbuurt een verkeersveilige omgeving te maken.

Vind je verkeersveiligheid in de buurt van scholen belangrijk? Voel je je hiervoor geroepen als ouder, grootouder, buurtbewoner? Ben je op regelmatige basis een half uurtje beschikbaar bij de aanvang en het einde van de schooldagen? Twijfel dan niet, draag je steentje bij en stel je kandidaat via contact@politiehekla.be

Wat wordt er voorzien? Korte opleiding door het verkeersteam van de lokale politie HEKLA, begeleiding en periodieke samenkomsten (je staat er niet alleen voor), uitrusting, verzekering en in sommige gemeenten (zoals bijvoorbeeld Hove) een vrijwilligersvergoeding (ook bij werkloosheid, ziekte of pensioen).

Gepubliceerd op  ma 17 feb 2020