Gemeente Gemeente Hove

Ben jij de Burenheld(in) die we zoeken?

We zoeken vrijwilligers die buren willen helpen bij het slimmer omgaan met energie.

Wat doe je?

Je begeleidt mensen die thuis energie willen besparen. Tijdens een huisbezoek luister je naar de vraag van je buren, bekijk je hun energieverbruik en ga je na waar in de woning er eventueel comfortproblemen (vocht, tocht, hitte,…) zijn. Je hoeft deze problemen niet zelf op te lossen, maar vaak kan je met wat basisinformatie mensen een stap verder helpen in het verbeteren van hun woning.

Wie ben jij?

Je hebt een grote interesse in energieverbruik van woningen, energieleveranciers, zonnepanelen,… Daarnaast ben je bereid op huisbezoek te gaan bij mensen uit je gemeente. Een zekere mate van achtergrondkennis over deze onderwerpen is meegenomen.

Wat mag je verwachten?

Indien er voldoende interesse is, organiseren we een korte opleiding tot Burenheld. De opleiding neemt twee avonden in beslag. Allerlei thema's rond energie en renovatie komen aan bod. Je krijgt ook een map met documenten die nuttig kunnen zijn tijdens het huisbezoek.

In de eerste sessie vertellen we je meer over wat je als Burenheld kan verwachten, hoe je het gesprek met je buren kan opbouwen en hoe je het energiegebruik van een woning kan beoordelen. In de tweede sessie gaan we dieper in op mogelijke renovatie-ingrepen in een woning en hoe je een EPC interpreteert en bekijken we hoe je kan nagaan of de woning geschikt is voor zonnepanelen. We vertellen je ook waar je informatie over premies en de energielening kan terugvinden.

Je staat er zeker niet alleen voor! We voorzien een aanspreekpunt waar je zelf vragen aan kan stellen. Er zijn ook verschillende trajecten (zoals samenaankopen isolatie en zonnepanelen, renovatiebegeleiding,…) waarnaar je mensen kan doorverwijzen.

Heb je interesse?

Meld je aan als Burenheld(in) door een mail te sturen naar info@klimaatwerf.be. Vermeld je gemeente, naam en telefoonnummer. Vertel kort over je motivatie en over welke achtergrondkennis je beschikt. We nemen dan contact met je op om het project verder toe te lichten. Kijk eens op www.klimaatwerf.be voor meer informatie over onze projecten.

Gepubliceerd op  ma 18 mrt 2024