Gemeente Gemeente Hove

Bescherm je gezin, koop een rookmelder

Vanaf 1 januari 2020 zijn rookmelders verplicht in alle woningen in Vlaanderen. Om je de mogelijkheid te geven tijdig aan deze wet te voldoen, zijn er ook bij de gemeente rookmelders te koop.

Wacht echter niet tot de datum van invoegetreding van deze wet. Hoe sneller je overgaat tot de aankoop van één of meer rookmelders, hoe sneller je beschermd bent tegen een onzichtbare moordenaar. Bij de rookmelder ontvang je nog een gedetailleerde infokaart met vermelding waar de rookmelder(s) moeten worden geplaatst, waar niet, hoe ze te onderhouden (maandelijks, eenvoudig en levensnoodzakelijk voor de goede werking van de rookmelder) en ook hoe een vluchtplan op te maken voor je woning.

 

Een kleine prijs voor een veilige nachtrust

De prijs van een rookmelder schrikt veel mensen af. Daarom organiseerde de Stichting Brandwonden een verkoopactie waarvan het volledige verkoopbedrag naar een goed doel gaat. De aankoopprijs bedraagt 16 EUR. In de handel vind je rookmelders vanaf 5 EUR, maar vergelijk geen appelen met peren! Wellicht gaat het om een rookmelder waarbij de batterij elk jaar moet worden vervangen. De batterij van onze rookmelder gaat tien jaar mee. Ze zit stevig verankerd en het is dus niet mogelijk om ze even voor iets anders te gebruiken, zoals veel voorvalt. Ook hoeft ze niet meer tussentijds te worden vervangen. Na tien jaar vervang je gewoon de hele rookmelder. Rookmelders met een tienjarige batterij kosten in de winkel vaak meer.

 

Een rookmelder ophangen is kinderspel

Ook mensen die zich een rookmelder hebben aangeschaft, hebben vaak nog een extra zetje nodig om hem op te hangen. Uiteraard is het beter om de rookmelder te bevestigen met behulp van schroeven, maar je kan hem met de meegeleverde dubbele kleefband ook tegen het plafond plakken. Wel vooraf even de plaats waar je de rookmelder gaat kleven goed ontvetten.

 

Waar te verkrijgen?

Je kan zoveel rookmelders aankopen als je wenst. Dit kan bij de Technische Dienst aan het gemeentehuis (Geelhandlaan 1) van maandag tot donderdag van 9 tot 12 uur en van 13 tot 16 uur, op vrijdag van 9 tot 12 uur en op maandagavond van 18 van 20 uur. Ook in de bibliotheek kan je rookmelders aankopen op maandag en donderdag van 18 tot 20.30 uur, dinsdag van 14 tot 18 uur, woensdag van 14 tot 17 uur en vrijdag en zaterdag van 9 tot 12 uur. Meer info bij noodambtenaar Marc Bruynseels (03 460 33 18 of marc.bruynseels@hove.be).

LET OP: alleen contante betaling mogelijk (graag gepast)!

Gepubliceerd op  di 19 mrt 2019