Gemeente Gemeente Hove

Biodiversiteit is (ook in Hove!) belangrijk voor ons allemaal

De Hovese Milieuraad organiseert twee activiteiten over biodiversiteit.

2020 was het Internationaal Jaar van de Biodiversiteit, met als kroonstuk een geplande internationale conferentie van regeringsleiders, zoals enkele jaren geleden in Parijs rond klimaat. Alleen heeft ook hier corona roet in het eten gegooid en is alles met een jaartje verschoven. We mogen dus nog veel aandacht voor dit thema verwachten.

3 mei
Op 3 mei bieden we je een voorsmaakje. Via een webinar met toelichting, een presentatie en enkele mooie filmpjes geven we aan waarom biodiversiteit zo belangrijk is, internationaal, maar vooral ook hier, in Hove. Onze Milieuraad heeft een eerste plan uitgewerkt en zal enkele acties toelichten. We eindigen de avond met twee mooie filmpjes die een overzicht geven over hoe je biodiversiteit kan opbouwen (Frijthout) en enkele beelden van het mooiste pareltje van biodiversiteit in Hove, het Uilenbos. Tot slot geven we nog even aan wat je allemaal mag verwachten op de Dag van de Biodiversiteit. Je kan zonder voorinschrijving gratis inloggen voor deze avond via https://meet.jit.si/BiodiversiteitinHove. Bovendien kan een beperkt aantal geïnteresseerden ter plaatse (in de bib) coronaproof de toelichting bijwonen. Heb je daarvoor interesse, stuur dan een mailtje naar milieu@hove.be.
 
22 mei: Dag van de Biodiversiteit
Op 22 mei is het de Dag van de Biodiversiteit en dat mogen we echt niet ongemerkt voorbij laten gaan. Schrijf je online in voor de activiteiten (met een *) waarvoor dit (omwille van de coronamaatregelen) vereist is. Al deze activiteiten zijn gratis voor inwoners van Hove en worden je aangeboden door de Milieuraad en Natuurpunt.

Vroegochtendexcursie in het Uilenbos*: ’s morgens kan je altijd meer vogels - en wie weet ook reeën - waarnemen in het Uilenbos. Normaal is het bos pas toegankelijk vanaf 9 uur om de dieren rust te gunnen. Uitzonderlijk gaan we vandaag al om 8 uur op pad. Kom gewapend met een verrekijker en een goed stel oren naar de toegang aan de Lintsesteenweg.

Vlindervriendelijke tuin*: wil je je tuin vlindervriendelijk inrichten? Dan kan je deze namiddag inspiratie opsteken in een vlindervriendelijk ingerichte tuin in Hove.

Leer plantensoorten herkennen in het Frijthout en ga zelf aan de slag*: via een app en de website waarnemingen.be kan je planten makkelijk zelf herkennen en doorgeven om zo de biodiversiteit in onze gemeente mee op de kaart te zetten. Je kan meedoen om 15 of om 19.30 uur. Deze activiteit duurt iets meer dan een uur. Je hebt hiervoor wel een smartphone of tablet nodig. Plaats van afspraak: toegang Frijthout aan het einde van de Oudstijdersstraat.

Maak kennis met planten en dieren in het Frijthout: via educatieve panelen kom je heel wat te weten over de planten en dieren die er voorkomen, maar ook hoe we het landschapspark beheren. Je zal echt verbaasd zijn over hoeveel soorten er voorkomen en hoe divers die zijn. Kinderen kunnen meedoen aan een zoektocht door (vanaf 1 mei) het (onderstaande) formulier te downloaden.

Gepubliceerd op  vr 16 apr 2021