Gemeente Gemeente Hove

Bomen geschonken voor landschapspark Frijthout

In het Frijthout verbinden we jongeren met de natuur en laten we ze de smaken ervan ontdekken.

Grenzend aan de speeldernis en de tuin van kasteel Fruithof worden deze maand onder andere notenbomen, tamme kastanjes en hazelaren geplant als eetbare vruchten voor de spelende jongeren. Bijkomend worden er ook eetbare bessen aangeplant zoals frambozen, rode bessen en andere eetbare vruchten die geplukt kunnen worden. Dit om de jongeren meer te verbinden met de natuur, ze erover bij te laten leren en er letterlijk en figuurlijk de smaak van te pakken te laten krijgen.

Deze zone van de speeldernis is mee mogelijk gemaakt door een schenking van Koen Van Elderen, die naar aanleiding van een verjaardag zijn genodigden opriep om een geschenk te geven aan de jeugd en aan de toekomst. Het idee ontstond om samen met de jeugd bomen aan te planten met het oog op het verbeteren van de woonomgeving en de toekomst mee trachten veilig te stellen. Hij contacteerde hiervoor Natuurpunt afdeling Antwerpen Zuid, één de partners die meewerken in het landschapspark Frijthout en betrokken zijn bij de verdere uitbouw.

Er werd gekozen om dit project te situeren in één van de laatste te ontwikkelen stukjes van het Frijthout, dichtbij een zone voor de jeugd en aansluitend op de oorspronkelijke boomgaard of nutstuin van kasteel Frijthout. De bomen worden aangeplant met jongeren uit Antwerpen en Hove, onder begeleiding van de gemeentediensten. Ook zal Natuurpunt de jongeren een korte initiatie geven over natuurbeheer. Zo kunnen ze direct de handen uit de mouwen steken. Aansluitend worden ook in de speeldernis bomen en struiken aangeplant die het geheel, samen met een ander maaibeheer, avontuurlijker moeten maken.

Langs deze weg wil het gemeentebestuur Koen Van Elderen en Natuurpunt bedanken voor de schenking en de hulp bij het verder realiseren van ons mooie landschapspark!

Gepubliceerd op  ma 17 feb 2020