Gemeente Gemeente Hove

Bomenplan

Ons lokaal bestuur en de Milieuraad vinden het noodzakelijk om het bestaande groen in onze gemeente te beschermen en te versterken. De visie hierop werd vastgelegd in het Groen Onroerend Patrimonium (GOP), of Bomenplan. 

Dit plan vormt de basis voor een gemeentelijk boombeheerplan en onder andere voor een nieuw kapreglement, en is ook de hefboom voor sensibilisatie van eigenaars tot behoud en verbetering van het groenpatrimonium.

Groenstructuren (bomen, houtkanten, hagen en kleine landschapselementen) zijn een buffer tegen de opwarming van het klimaat en de uitdroging en gaan erosie tegen. Naast het bufferend vermogen van water en het geven van schaduw en koelte compenseert iedere middelgrote boom 30 tot 46 kilogram CO².

Ambitie

Net als Europa en Vlaanderen is ook Hove ambitieus. Europa wil twee miljard bomen aanplanten en Vlaanderen wil 4.000 hectare bos aanplanten tegen 2024 en tegen 2030 zelfs een totaal bereiken van 10.000 hectare bijkomend bos. Tegelijk wordt gestreefd naar twee bomen extra per inwoner, op openbaar- of privédomein. Ons lokaal bestuur wil binnen de vijf jaar twee bomen aanplanten per inwoner op bestaand openbaar domein of bij nieuw te verwerven domein.

Aanpak

Eerst worden een inventaris en register opgemaakt van de belangrijkste groenelementen in de gemeente om een professioneel beheer uit te werken om schade aan het bestaande groenpatrimonium te vermijden. We verkiezen om streekeigen en klimaatrobust groen aan te planten en te zoeken naar extra vergroening, inclusief ontharding, van het openbaar domein.

Daarnaast maken we werk van het juridisch kader: we stellen een aantal reglementen (kappen en beheer van groen) op met verplichte aanplanting van twee nieuwe bomen per gerooide boom op eigen terrein (of een compensatieregeling) en bouwen een Groenbeheerloket uit.