Gemeente Gemeente Hove

Brandweer Zone Rand organiseert voor de derde keer haar ‘Pompier word je hier’-dagen

Brandweer Zone Rand maakt zich naar goede gewoonte op voor haar jaarlijkse rekruteringscampagne voor vrijwillige brandweerlui.

De procedure om brandweerman (M/V/X) te worden mag je echter niet onderschatten. Om een correct beeld te schetsen van de precieze jobinhoud en de procedure organiseert Brandweer Zone Rand op 23 maart en 27 april ‘Pompier word je hier’-dagen in de kazernes van respectievelijk Oostmalle en Edegem. Nieuw dit jaar zijn de lokale informatiesessies die per kazerne worden opgezet door de lokale wervingsambassadeurs.

Ben jij die perfect fit?

Een sterke motivatie vormt het startpunt, maar je dient ook over een aantal cognitieve, technische en fysieke competenties te beschikken om lid te kunnen worden van Brandweer Zone Rand. Ben je 18 jaar of ouder en woon je in de zone op maximaal 5 minuten van een van de twintig kazernes van de zone en wil je vrijwillig brandweer worden? Dan start alles met het behalen van het federaal geschiktheidsattest (FGA) vooraleer je kan solliciteren bij de brandweer.

Ontdek wat het vak van brandweerman (M/V/X) inhoudt

De meeste FGA-proeven kan je thuis trainen en oefenen. Maar voor sommige testen heb je extra materiaal nodig. Tijdens een ‘Pompier word je hier’-dag kan je net die oefeningen trainen en uitproberen. Denk hierbij concreet aan het beklimmen van een 30 meter hoge ladder op een brandweerwagen, een houtbewerkingsoefening of een loodgieterij- of elektriciteitsopdracht vervullen tegen de klok. Ook het ‘echte’ brandweerwerk komt aan bod in de vorm van het openknippen van een autowrak of een BIN (Brandweerman in Nood)- oefening. Zo kan je je goed geïnformeerd inschrijven voor het behalen van een federaal geschiktheidsattest in een provinciale brandweerschool. Het attest behaal je in één dag en is gratis.

Praktisch

Kazerne Oostmalle (Turnhoutsebaan 8 Malle): zaterdag 23 maart.

Kazerne Edegem (Zomerlei 41): zaterdag 27 april.

Elke Pompier word je hier-dag start om 8.30 uur (wees op tijd!) en duurt tot 16.30 uur. Registreren is verplicht via het formulier op https://vrijwilliger.brandweerzonerand.be/ 

Gepubliceerd op  ma 26 feb 2024