Gemeente Gemeente Hove

Budgetbegeleiding - Budgetbeheer - Schuldbemiddeling - Collectieve schuldenregeling

Om een beroep te doen op de dienst hoef je geen grote schuldenlast te hebben. Je kan ook een beroep doen op de dienst indien je moeilijkheden hebt om financieel rond te komen, of indien je vreest schulden te zullen maken. Deze dienstverlening is gratis. Het is wel aangeraden om op voorhand een afspraak te maken. Het is in principe steeds de bedoeling van deze dienstverlening dat je zelf opnieuw zicht krijgt op de situatie en na een tijd terug in staat bent je inkomen zelfstandig te beheren.

Budgetbegeleiding

Bij budgetbegeleiding blijf je je inkomen zelf beheren. De maatschappelijk werker zal je, nadat er een overzicht werd gemaakt van al je inkomsten en uitgaven, advies geven hoe je het best je inkomen kan besteden, welke betalingen dringend zijn, hoeveel leefgeld je best besteedt. De maatschappelijk werker zal ook uitleg geven over de wettelijke gevolgen van niet betaling en welke risico’s je eventueel loopt. Het is de bedoeling om je financiële situatie regelmatig te bespreken en om uit de financiële moeilijkheden te geraken.

Budgetbeheer

Budgetbeheer gaat een stap verder. Hierbij laat je jouw inkomen beheren door de maatschappelijk werker. Je krijgt wekelijks een overeengekomen bedrag aan leefgeld. De maatschappelijk werker betaalt je vaste uitgaven: bijvoorbeeld hypothecaire lening of huishuur, gas en elektriciteit, ziekenfonds,... Rekeningen en schulden worden betaald volgens je financiële mogelijkheden. De maatschappelijk werker maakt hiervoor afbetalingsovereenkomsten met schuldeisers. Het is de bedoeling dat je over voldoende leefgeld kan beschikken en dat tegelijkertijd voldoende afbetalingen gebeuren aan schuldeisers, zodat invorderingsprocedures vermeden worden. Indien de schulden afbetaald zijn, kan het budgetbeheer worden stopgezet.

Schuldbemiddeling

Het OCMW van Hove is erkend als dienst voor schuldbemiddeling. Dit houdt in dat het OCMW voor jou mag bemiddelen met schuldeisers, bijvoorbeeld om bepaalde schulden te betwisten, betalingsuitstel te vragen of een afbetalingsregeling te vragen. Hierbij kan een beroep worden gedaan op de jurist van het OCMW.

Collectieve schuldenregeling

Indien je zodanig veel schulden hebt dat je ze onmogelijk kan afbetalen, dan kan het OCMW met jou nagaan of je in aanmerking komt voor een collectieve schuldenregeling. Dit is een regeling die door de rechtbank wordt uitgesproken, waarbij een schuldbemiddelaar wordt aangeduid die al je inkomsten beheert. De bemiddelaar, meestal een advocaat, zal je voorzien van leefgeld en het nodige geld om je vaste uitgaven te betalen, zoals bijvoorbeeld huishuur, daarnaast worden jouw schulden in de mate van het mogelijke afbetaald. Tijdens de collectieve schuldenregeling is er geen beslag op inkomen of openbare verkoop van je bezittingen mogelijk. Het is de bedoeling om op deze wijze jouw schulden aan te zuiveren. Het OCMW kan je informatie geven over de collectieve schuldenregeling en kan ook het verzoekschrift voor de rechtbank opstellen.