Gemeente Gemeente Hove

Dag van de Buren uitgesteld.

De Dag van de buren wordt solidair!

De vereniging 'Immeubles en Fête' heeft, in coördinatie met onze tegenhangers in Frankrijk, Luxemburg en andere organiserende Europese landen, besloten dat de Dag van de buren de Dag van de buren in Solidariteit zal worden en zal plaatsvinden in onze respectieve landen, waaronder België, wanneer de ontsluitingsfase wordt bereikt die het mogelijk maakt dat mensen in kleine groepen bijeenkomen. We hopen dat dit in de zomer kan gebeuren. De Dag van de buren is sinds zijn oprichting een symbool van het samenleven, de solidariteit, de strijd tegen de onverschilligheid en de eenzaamheid. Al deze waarden worden tijdens de opsluiting op de proef gesteld en worden door veel van onze medeburgers op bewonderenswaardige wijze verdedigd door middel van meerdere individuele of collectieve initiatieven.

De Dag van de Buren in solidariteit zal een gelegenheid zijn om elkaar weer te zien op een nationaal en Europees evenement na een lange periode van isolement. Het zal symbool staan voor een verdiende reünie die het lijden en de ontberingen van veel van onze medeburgers niet over het hoofd zal zien. Het wordt een moment van gemoedelijke verbondenheid rond waarden en principes die nooit zo belangrijk hebben geleken als nu.

Een verdiende nieuwe naam
Als de Dag van de Buren zijn naam voor deze 2020-editie verandert en de Dag van de Buren in solidariteit wordt, dan is dat om het momentum van solidariteit dat in het hele land in deze periode van pandemie wordt ingezet, beter te belichamen. Zelfhulpplatformen voor de aankoop of vervaardiging van basisbenodigdheden, zowel voor risicopersonen als voor de gemeenschap in het algemeen, kinderopvang voor het personeel in de gezondheidszorg, levering van maaltijden aan ziekenhuizen en ondersteuning van daklozen, dagelijkse ondersteuning om 20.00 uur voor het personeel van ziekenhuizen en rusthuizen: de Belgische burgers hebben hun inspanningen en vrijgevigheid verdubbeld door snel talrijke diensten op te zetten, waardoor deze periode minder somber is geworden.

Een nader te bepalen datum en de praktische aspecten
Zolang de gezondheidssituatie dit niet toelaat, wordt er geen datum aangekondigd. Zodra een datum volgens de instructies kan worden vastgesteld, kunnen we die vaststellen en zullen we onze communicatiecampagne lanceren om die aan te kondigen. De Dag van de Buren kan niet worden beschouwd als een massa-evenement, omdat de vieringen meestal kleine groepen in de buurt samenbrengen, waardoor we zeggen dat het de komende
maanden kan worden gehouden als we het stadium van ontsluiting bereiken waardoor het veilig kan plaatsvinden. De grote initiatieven zullen dit jaar niet worden gehouden. Hiervoor vragen wij u rekening te houden met het maximaal toegestane aantal gasten, eventuele maatregelen met betrekking tot het dragen van maskers, sociale distantiëring of elke andere indicatie die door de autoriteiten moet worden gerespecteerd.

Uiteraard zullen we iedereen die wil deelnemen, zoals elk jaar, gratis communicatiemateriaal en goodies ter beschikking stellen en zullen we de hele communicatiecampagne op tijd opzetten om alle deelnemers te informeren.

Gepubliceerd op  wo 13 mei 2020