Gemeente Gemeente Hove

Dakwerken gemeenteloods Fazantenlaan

Dit najaar voert de firma IRS-Haegeman dakwerken uit aan de gemeenteloods in de Fazantenlaan. De bestaande dakbedekking wordt verwijderd en vervangen door geïsoleerde sandwichpanelen.

Deze investering in het patrimonium kadert in het actieplan asbestafbouw van de Vlaamse Regering dat Vlaanderen tegen 2040 asbestveilig moet maken, en dat stelt dat alle asbestdaken en -gevelbekleding tegen 2034 verwijderd moeten worden.

Door voor de nieuwe dakbedekking te kiezen voor geïsoleerde sandwichpanelen dragen we bij aan de duurzaamheidsdoelstellingen van de gemeente, die werden vastgelegd in het lokaal energie- en klimaatpact.

Aanpak en fasering

De gemeente werkt voor het verwijderen van de bestaande dakbedekking en het plaatsen van de nieuwe sandwichpanelen samen met de firma IRS-Haegeman, gespecialiseerd in het plaatsen van sandwichpanelen en in het veilig verwijderen van cementgebonden asbest-golfplaten.

Ook voor en na de werken nemen we de nodige voorzorgsmaatregelen zodat er geen asbestdeeltjes vrijkomen in de omgeving.

Onze diensten brengen vanaf maandag 13 november het materiaal uit de loods tijdelijk onder aan de nieuwe gemeentewerf en op de parking van de sporthal aan de Paul van Ostaijenlaan.

Hoewel dit bij het verwijderen van hechtgebonden asbesttoepassingen niet noodzakelijk is, wordt het materiaal uit de loods uit voorzorg vooraf gereinigd door Asbitech, een firma gespecialiseerd in asbestverwijdering.

Het vervangen van de dakbedekking is gepland in de loop van de maand december.

Na de uitvoering van de dakwerken doen we opnieuw een beroep op Asbitech om de volledige loods nogmaals te reinigen en nemen we de loods opnieuw in gebruik.

Wil je zelf asbest (laten) verwijderen?

Asbest is een materiaal dat tot de jaren 90 werd gebruikt in verschillende bouwtoepassingen. Om inwoners op weg te zetten bij het (laten) verwijderen van asbesttoepassingen op en rond hun woning heeft Igean een brochure uitgegeven. Je kan deze raadplegen via https://www.igean.be/afval/sorteren/asbest. Voor meer informatie over asbestverwijdering kan je ook bij Igean terecht op het nummer 03 350 08 14.

Gepubliceerd op  di 07 nov 2023