Gemeente Gemeente Hove

De Grote Grondvraag: hoe gezond is jouw grond?

De Grote Grondvraag geeft alle grondeigenaars in Vlaanderen de kans om te controleren of hun grond mogelijk vervuild is en eventueel gesaneerd moet worden.

Vlaanderen heeft een rijk industrieel verleden en dat laat zijn sporen na in de bodem. Zonder gezonde grond kunnen we de kostbare ruimte in Vlaanderen niet optimaal gebruiken. Jij wil toch ook dat open ruimte en gezond grondwater beschikbaar en betaalbaar zijn? Dat is niet alleen goed voor onze gezondheid, maar ook voor de economie. Redenen genoeg om te controleren of jouw grond gezond is. En redenen genoeg om deel te nemen aan De Grote Grondvraag.

Wat is een risicogrond?

Een risicogrond is een terrein waarop vervuilende activiteiten worden of werden uitgevoerd, waardoor er een verhoogd risico op verontreiniging is ontstaan. Er is een bodemonderzoek nodig om zekerheid te bieden. Naast de periodieke onderzoeksplicht voor bedrijven in exploitatie is er ook de éénmalige onderzoeksplicht. Afhankelijk van het type activiteit op het terrein moeten eigenaars tegen 2021, 2023 of 2027 een bodemonderzoek laten uitvoeren. Het doel is om ernstig verontreinigde gronden tijdig op te sporen zodat tegen 2036 de sanering kan worden opgestart.

Via www.degrotegrondvraag.be kunnen alle grondeigenaars in Vlaanderen hun grond controleren. Heel eenvoudig: je vult je adres in en ziet meteen of de grond een risicogrond is. Als dat het geval is, geeft de OVAM stap voor stap aan wat te doen om de grond opnieuw gezond te maken. Ook indien de grond onterecht opgenomen is als risicogrond, is het belangrijk dit recht te zetten. Hoe je dat moet doen, ontdek je ook op de website.

Gepubliceerd op  di 23 nov 2021