Gemeente Gemeente Hove

De ‘nieuwe blauwe zak’, handig om weten

In de pmd-zak mochten tot nu toe enkel plastic flessen en flacons, metalen verpakkingen en drankkartons. Daar komen vanaf 1 maart een heleboel extra zaken bij.

Tot dan blijven we nog op de vertrouwde manier de pmd-zak vullen! Twijfel je over een bepaalde verpakking? Surf dan naar www.igean.be/sorteerregels 

Mag ik dan de oude zakken nog gebruiken?

Zeker! De oude pmd-zakken blijven onbeperkt geldig. Geen probleem dus als je nog een voorraadje liggen hebt, of als er in je verkooppunt nog geen nieuwe beschikbaar zijn.

Worden de ‘nieuwe blauwe zakken’ duurder?

Neen. Je betaalt ook na 1 maart 2,50 euro voor een rol met twintig pmd-zakken van IGEAN.

Waarom is de ‘nieuwe blauwe zak’ beter voor het milieu?

In de ‘nieuwe blauwe zak’ mogen een heleboel meer soorten verpakkingsplastics. Daardoor zullen we heel wat meer verpakkingen kunnen recycleren, waardoor we minder nieuwe grondstoffen nodig hebben, energie besparen en minder CO2 uitstoten.

Waarom is de nieuwe blauwe zak’ beter voor mijn portemonnee?

Dankzij de ‘nieuwe blauwe zak zal iedereen een pak minder restafval hebben. We schatten dat het per inwoner jaarlijks om 8 kilogram gaat. En aangezien de tarieven voor huisvuil in de meeste gemeenten een stuk hoger liggen dan die voor pmd, betekent de nieuwe blauwe zak een mooie besparing.

Wie financiert de nieuwe blauwe zak?

Het systeem – van de ophaling bij je thuis tot de uiteindelijke recyclage – wordt gefinancierd door de bedrijven die verpakte producten op de markt brengen. Ze betalen op basis van de soort verpakking en de hoeveelheid verpakking een jaarlijkse bijdrage aan Fost Plus.

Gepubliceerd op  vr 15 jan 2021