Gemeente Gemeente Hove

Dit zijn onze duurzame helden!

Wereldwijd moeten tegen 2030 zeventien doelstellingen van de aarde een meer duurzame plaats maken. Onze lokale Duurzame Helden leveren elk op hun manier een belangrijke lokale bijdrage aan een duurzame samenleving en het bereiken van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen of SDG's.

Hugo Jacobs

Hugo: “Gegroeid uit een bewustzijn dat de wereld enkel kan verbeteren vanuit ieders directe omgeving en niet door te betogen of te klagen over de schuld van anderen is vanuit Nederland het prachtige initiatief ‘Repair Cafés’ gegroeid. Dit is opgepikt op veel plaatsen in Vlaanderen en ook in en rond Hove onder de naam Repair Café Antwerpen-Zuid. Als gepensioneerd ingenieur, knutselaar en doe-alles-zelver is dit voor mij een gedroomde omgeving om mijn ervaring ter beschikking te stellen en mee te helpen de afvalberg te verkleinen en de druk op het milieu (een klein beetje) te reduceren.”

 

Eva Van Hove

Eva: “Van jongs af aan ben ik heel punctueel met afval sorteren en niets op de grond laten vallen. Ik voelde me toen al gedreven om goed voor de natuur te zorgen. Mijn zoontje Sep heeft die gedrevenheid nu minstens evenveel in zich, ook dankzij zijn school waar veel aandacht wordt gegeven aan milieuzorg. De kleuters gaan geregeld afval opruimen met grijptangen van de gemeente. Als ik met Sep in landschapspark Frijthout ga spelen, vinden we het triest hoeveel afval daar op de grond ligt. Daarom ging ik bij de gemeente Mooimakers-materiaal halen: zwerfvuilzakken, een lange grijptang voor mezelf en een kortere ‘graptor’ voor mijn kleuter, waar hij heel fier op is. Nu ruimen we af en toe eerst samen zwerfvuil op, om daarna op een proper(der) speelterrein plezier te maken! Ook onze straat proberen wij mooier te maken. We hopen zo ook anderen te inspireren.”

 

Regina Pacis secundair

In Regina Pacis zijn ze ervan overtuigd dat we samen aan een duurzame wereld moeten werken. Leerkrachten en leerlingen zetten zich hiervoor in via een aantal projecten. De school organiseert in het kader van het Derde Wereld-project jaarlijks een inleefreis naar Togo. De vzw Togo Debout brengt hen in contact met verschillende lokale organisaties. De leerlingen en leerkrachten bezoeken ter plekke weeshuizen, scholen, een jeugdgevangenis,… Zij sensibiliseren leerlingen op school en maken hen warm voor financiële acties. Het Vierde Wereld-project focust op kwetsbare groepen in de samenleving en laat de leerlingen ermee kennismaken tijdens een getuigenis in de klas, een bezoek ter plaatse en/of vrijwilligerswerk. De leerlingen organiseren acties buiten de school en zorgen zo voor een financiële ondersteuning van kwetsbare groepen. Tweejaarlijks organiseert de school een diversiteitsweek: de leerlingen van de eerste graad werken rond andere culturen, de tweede graad buigt zich over het thema ‘mensen met een handicap’ en de leerlingen van de derde graad maken kennis met diverse levensovertuigingen en godsdiensten.

 

Marc Goris

Marc: “Begin mei dit jaar kon ik de gemeentebesturen van Mortsel, Edegem, Kontich en Hove overtuigen om samen de alarmerende film ‘A Plastic Ocean’ te programmeren. Hans Bruyninckx wist toen interessant begeleidend commentaar te geven en publieksvragen te beantwoorden. Nu wil ik graag met een paar vrijwilligers de film in scholen vertonen. In augustus trok ik als vrijwilliger met de Hovese ontwikkelingsorganisatie Dreamz India Projecten naar het zuiden van India om een videofilm te maken over de manier waarop de mensen daar met een project voor tweedekansonderwijs vorm proberen te geven aan de duurzame ontwikkelingsdoelen van de VN. Dat zijn initiatieven die misschien iets in beweging kunnen zetten. Maar ook een klein boekenruilkastje in mijn voortuin en mijn voorkeur voor fietsen zie ik als, weliswaar sobere, bijdragen aan een hechte leefgemeenschap en een gezond milieu.’

 

Migino

Met respect voor natuur, mens en omgeving wil Migino kwalitatieve olie produceren op basis van zorgvuldig geselecteerde noten en zaden. Daarenboven zijn ze er voorstanders van korte ketens tussen producent en consument. Enerzijds proberen ze er alle grondstoffen te verkrijgen via rechtstreekse contacten (met ook een positieve impact op de kwaliteit), anderzijds trachten ze ook hun producten op een zo kort mogelijke weg tot bij de gebruiker te brengen.

Gepubliceerd op  do 19 sep 2019