Gemeente Gemeente Hove

Een reus erbij!

Peer de garde, de reus van Hove, krijgt gezelschap. Niemand minder dan Moe Lies zal hem in de toekomst vergezellen.

Moe Lies moet, als reuzin, wel nog volledig gecreëerd worden. Doel is om Moe Lies in 2022, bij de viering van 750 jaar Hove, aan de zijde van Peer te laten wandelen.

De reus Moe Lies is gebaseerd op een vroeger bestaande, dierbare burger van Hove. Als mens was Moe Lies, figuurlijk gezien dan, ook een reuzin. Zij was de eerste (geregistreerde) burger van Hove die honderd kaarsjes mocht uitblazen, de eerste gekende eeuweling dus. Dat werd in het jaar 1978 met toeters en bellen gevierd. Op de burgerlijke stand stond ze toen ingeschreven als ‘Verbeeck Maria Elisabeth, weduwe van de heer Henri Goyvaerts, geboren te Nijlen op 26 februari 1878, gehuisvest te Hove sinds 26 januari 1922’. Moe Lies was een ijverige moeder van zes kinderen en bovendien jarenlang bareelwachter die het wel en wee van de treinreizigers in Hove verzorgde. Moe Lies werd uiteindelijk 103 jaar oud.

In een samenwerkingsproject van (de diensten van) het lokaal bestuur, de kunstacademie,
Heemkundige Kring De Markgraaf, deHOVEnaar, de Damesvereniging en andere medewerkers zal Moe Lies terug tot leven komen. Het startschot voor ‘The Making Of’ werd ondertussen gegeven tijdens enkele brainstormvergaderingen rond de hoofdvraag: hoe maak je een reus? Kleindochter Ann Goyvaerts zal ons tijdens dit hele project begeleiden.

Gepubliceerd op  vr 16 apr 2021