Gemeente Gemeente Hove

Fietsregistratieplatform ‘mybike’

De federale overheid en de drie gewesten hebben daarom de handen in elkaar geslagen en een nieuw uniform systeem uitgewerkt tegen fietsdiefstal. Dit nieuwe systeem gaat verder dan de huidige bestaande systemen, zoals bijvoorbeeld het graveren van het rijksregisternummer. Alle informatie van je fiets komt via dit systeem in een centraal register te staan. Dit maakt het fietsdieven moeilijker om te bewijzen dat zij eigenaar zijn van een gestolen fiets.

Registratie en gratis anti-fraude sticker

Mybike is gratis en richt zich tot iedereen die in België woont. Fietsers kunnen een gratis anti-fraude sticker met een unieke code aanvragen die op het frame van de fiets wordt aangebracht. De sterkte van dit systeem is dat het fietsen koppelt aan de informatie van een geverifieerde eigenaar in een nationale database (via bijvoorbeeld Itsme of eID).

Fietsers die al een gravure of een ander type registratie (serienummer, VeloPass, Bromptonnummer,…) hebben, kunnen deze gegevens ook invoeren in hun mybike-account. Dit zal de veiligheid van hun fiets verder verhogen. Bij de aankoop van een tweedehandsfiets of wanneer een gestolen fiets gevonden wordt, kan de QR-code op de fiets gescand worden om na te gaan of die gestolen is. De eigenaar kan anoniem worden gecontacteerd.

Wil je graag meer weten over mybike? Bezoek dan http://mybike.belgium.be