Gemeente Gemeente Hove

Je frituurolie recycleren kan vanaf half juli in het recyclagepark

In het recyclagepark van Hove kan je vanaf half juli(2024) ook terecht om gebruikte frituurolie en -vetten gratis achter te laten.

In het recyclagepark kan je frituurolie gratis achterlaten in de olioboxen. Doe dit wel in afgesloten flessen, het is dus zeker niet de bedoeling om de olie rechtstreeks in de box te gieten.

Waarom apart inzamelen?

Gebruikte frituurolie en –vetten zijn milieubelastend. Sorteer ze dus nooit bij het huisvuil, in de gootsteen of riool (risico voor verstoppingen!), in de glascontainer of in de tuin (denk aan water- en bodemvervuiling!).

Wat sorteer je bij frituurolie en frietvet?

Alle eetbare oliën en vetten van dierlijke en/of plantaardige oorsprong die kunnen gebruikt worden voor het frituren van voedingsmiddelen, zoals frituurolie, fondueolie, frituurvet, arachideolie, zonnebloemolie, olijfolie, rundsvet en palmolie.

Let op!

- Meng verschillende oliën en vetten niet, maar breng ze gescheiden naar het recyclagepark.

- Niet toegelaten: motorolie of koelolie horen hier niet bij, wel bij het KGA.

KGA wordt niet ingezameld op het recyclagepark van Hove, maar wel op een aantal maandagen en zaterdagen via de KGA-kar op de parking van de sporthal – de datums vind je op de ophaalkalender of in de Recycle!-app.

Zo vang je gebruikte frituurolie of -vet op voor recyclage

  1. Neem een geschikte fles: gebruik de oorspronkelijke verpakking of een andere plastic fles.
  2. Frituur- en fondueolie: laat de gebruikte olie volledig afkoelen en giet ze met behulp van een trechter in een fles.

Frituurvet: gebruikt frituurvet laat je afkoelen tot minder dan 40° C om daarna met behulp van een trechter in een fles te gieten. Je kan het ook kort uitsmelten en opvangen in een doos of andere verpakking.

3. Breng de flessen met gebruikte frituurolie, fondueolie of frituurvet naar het recyclagepark.

Hoe wordt frituurolie gerecycleerd?

Valorfrit vzw zorgt ervoor dat alle ingezamelde frituurvetten en -oliën door erkende verwerkers gerecycleerd worden. Enerzijds voorkomt Valorfrit zo dat frituurvetten en

-oliën via de gootsteen in de riolering terechtkomen, waar ze de afvoer verstoppen, het grond- en oppervlaktewater vervuilen en problemen veroorzaken in waterzuiveringsinstallaties. Anderzijds kunnen de vetten en oliën tot waardevolle grondstoffen gerecycleerd worden:

- verwerking tot milieuvriendelijke biodiesel

- gebruikt voor energieopwekking (warmte en elektriciteit)

- toepassing in de oleochemie als grondstof voor industriële producten zoals detergenten en smeermiddelen.

Gepubliceerd op  ma 24 jun 2024