Gemeente Gemeente Hove

Groepsaankoop groendak

Wil jij ook een steentje bijdragen tot meer biodiversiteit in je buurt/tuin? En daarbij nog besparen op je energiefactuur? De gemeente organiseert in het najaar samen met de intercommunale IGEAN een groepsaankoop groendak.

Er wordt zowel een aanbod voorzien voor de handige doe-het-zelvers in combinatie met opleidingsmomenten, als een all-in pakket door een professional.

Een groendak is een dak waarvan de dakbedekking hoofdzakelijk bestaat uit levende planten. Een groendak brengt groen en natuur dicht bij je woning en draagt bij tot de biodiversiteit. Kleinere dieren zoals vlinders, bijen en vogels zullen zich sneller thuis voelen. In onze regio hebben we nog heel wat groen, maar wel versnipperd. Groendaken kunnen groene stapstenen tussen die gebieden zijn.

Een groendak is een extra aanvulling op je bestaande plat dak en bestaat uit drie lagen: een waterwerende en wortelwerende laag om het dak waterdicht te maken en te beschermen tegen doorgroei van plantenwortels, een drainagelaag om het regenwater geleidelijk af te voeren en een substraatlaag waarin de vetplanten (sedum) kunnen wortelen. Dit soort groendak is onderhoudsvrij en kan door zijn geringe gewicht op vrijwel alle bestaande dakconstructies worden aangebracht. Het dak moet wel voldoende geïsoleerd en nog in goede staat zijn.

 

Waarom kiezen voor een groendak?

Een groendak zorgt voor een duurzaam waterbeleid: bij een groendak nemen de planten regenwater op waardoor er minder regenwater moet worden afgevoerd naar de riolering, zeker bij hevig zomeronweer. Het biedt een isolerende werking tegen zowel de winterkoude als tegen extreme zomertemperaturen. Een groendak verhoogt de levensduur van de dakbedekking omdat het niet meer wordt blootgesteld aan zonlicht en extreme temperaturen in winter en zomer, het biedt een mooi groen uitzicht en draagt bij tot de biodiversiteit in je tuin en bovendien zuivert het het regenwater en de lucht: niet alleen onzichtbare vervuilende deeltjes, maar ook stof dat in grote hoeveelheden aanwezig is in een stedelijke omgeving.

Registreer je vrijblijvend en zonder enige aankoopverplichting op www.igean.be/groepsaankoopgroendak. Wanneer het aanbod bekend is, brengen we je op de hoogte. Doe mee en laat de natuur winnen!

 

Gepubliceerd op  ma 06 aug 2018