Gemeente Gemeente Hove

Hij komt! Hij komt! De nieuwe blauwe zak!

In de nieuwe blauwe afvalzak mogen vanaf 1 maart meer soorten plastic verpakkingen worden gestoken.

Twintig jaar geleden is in België de gekende blauwe PMD-zak ingevoerd. En met succes! We sorteren en recycleren als de beste. Daar mogen we fier op zijn. Op deze manier kunnen we gebruikte verpakkingen opnieuw inzetten als grondstof en besparen we energie én stoten we minder CO2 uit. Maar beter kan altijd!

Om het in de toekomst nog beter te doen introduceert IGEAN de nieuwe blauwe PMD-zak. Hierin zullen we veel meer soorten plastic verpakkingen kwijt kunnen. Doorheen de jaren zijn er enorm veel nieuwe verpakkingen bijgekomen en er kunnen al veel meer plastic verpakkingen gerecycleerd worden dan vroeger. OVAM organiseerde een sorteeranalyse van de huisvuilzak waaruit bleek dat er ongeveer nog 15 kilogram plastic in de huisvuilzak van de gemiddelde Vlaming terecht komt. Ongeveer de helft van deze plastic verpakkingen zouden nog een extra leven kunnen krijgen mits de nodige extra inspanning.

Nog meer recycleren

Door het invoeren van de nieuwe blauwe zak zullen we in de toekomst zo’n 45.000 tot 50.000 ton meer plastic kunnen recycleren. Minder afval in je huisvuilzak staat gelijk aan meer recuperatie van grondstoffen en minder CO2-uitstoot, een goede stimulans om goed te blijven sorteren!

Vanaf 1 maart 2021

De nieuwe blauwe zak en de nieuwe sorteerregels gaan in vanaf 1 maart 2021. Tot dan maak je nog gewoon gebruik van de oude blauwe zakken. Maar ook na 1 maart 2021 mag je de oude PMD-zakken nog opgebruiken. Waarom dan pas? Wel, de sorteercentra van IGEAN moeten ook worden aangepast aan deze nieuwe sorteerregels en dit vraagt zijn tijd. De komende maanden zal je nog meer informatie ontvangen over de nieuwe blauwe zak.

Gepubliceerd op  ma 23 nov 2020