Gemeente Gemeente Hove

Houd de stoep bladvrij

Als de herfst in het land is, roepen we onze inwoners op om de eigen stoep bladvrij te houden.

Onze veegdienst houdt de goot en het fietspad vrij in straten waar er veel bomen op het openbare domein staan. Maar die inspanningen volstaan niet altijd. Daarom vragen we om voor je eigen woning de stoep bladvrij te maken. Dat staat zo in het politiereglement. Vergelijk het met het sneeuwvrij houden van de stoep voor de eigen woning in de winterperiode. Wie weigert om zijn stoep bladvrij te houden, riskeert in principe een GAS-boete.

Wie de bladeren voor zijn deur bijeenveegt, kan die kwijt in de bladkorven die we in straten waar bomen op het openbaar domein staan worden geplaatst, in het recyclagepark, in een compostbak of in de gft-container. Bladeren mogen niet in de goot belanden, want dat kan leiden tot verstopping van de riolen.

Nuttige grondstof voor de tuin

Afgevallen bladeren zijn voor elke goede tuinier een cadeau van de natuur. Het is dus zeker niet nodig en vaak zelfs niet verstandig om alle afgevallen bladeren in de tuin op te ruimen. Je kan ze uiteraard ook composteren! Meer info daarover lees je op de volgende websites:

www.natuurpunt.be/pagina/laat-bladeren-liggen 

www.thuiscomposteren.be 

Toegankelijkheid

Voor eigen deur vegen betekent dat je niet alleen je oprit en een deel van het voetpad netjes houdt, het helpt ook de veiligheid voor jezelf en anderen te verhogen. Want als de bladeren beginnen te verteren en ze zich met regenwater vermengen tot een glibberige, plakkerige smurrie, dan wordt het gevaarlijk voor val- en slippartijen. Eventuele oneffenheden in het voetpad zijn door de bladval ook onzichtbaar, met mogelijk ongevallen tot gevolg.

Help elkaar

Voor sommige alleenstaanden, ouderen en personen met een beperking is het opkuisen van voetpaden niet eenvoudig. Het is voor vele mensen vanzelfsprekend dat de familie, vrienden en/of buren een handje toesteken, maar spijtig genoeg kan niet iedereen rekenen op hulp van anderen. Misschien kan jij wel één of twee hulpbehoevenden in jouw straat helpen? Want samen zorgen we voor een mooi, proper en toegankelijk dorp!

Locatie bladkorven

Klik op de kaart om te zien waar er bladkorven worden geplaatst.