Gemeente Gemeente Hove

Hove klaar om jonge vluchtelingen uit Griekenland op te vangen

In de nacht van 8 op 9 september brandde het overbevolkte vluchtelingenkamp Moria op het Griekse eiland Lesbos bijna volledig af. Ondertussen hebben de Griekse autoriteiten 9.938 mensen, tegen hun wil, overgebracht naar een nieuw kamp. Daar is opnieuw weinig beschutting tegen weer en wind. Er is geen degelijke medische zorg, een vermindering van voedselverdeling, gebrekkige waterinstallaties en amper sanitaire voorzieningen. De bewegingsvrijheid is er nog beperkter. De levensomstandigheden op Lesbos zijn onmenselijk: het beeld van een kind dat een stoeprand als kussen moest gebruiken, kan niemand onberoerd laten.

4800 gevluchte kinderen zonder ouders wachtten ook voor het drama in Moria al maanden in Griekse kampen op de beloofde hulp van EU-landen, terwijl de coronacrisis blijft woeden. Het is noodzakelijk, zowel in het belang van de kinderen en jongeren zelf als van de volksgezondheid in het algemeen, om hen een nieuwe thuis te bieden. 18 kinderen werden in mei al naar België overgebracht. Na de brand in Moria beloofde de regering om 12 niet-begeleide minderjarigen uit het afgebrande vluchtelingenkamp naar hier te halen. Onze regering wilt bovenop de 12 kinderen ook 100 tot 150 kwetsbare asielzoekers uit het noodkamp opnemen. Hove hoopt, samen met het platform van mensenrechten-, vluchtelingen- en armoedeorganisaties, #ikbensolidair, dat de regering haar engagement zal waarmaken maar gelooft ook dat België meer kan en moet doen. Europa mag geen overbevolkte vluchtelingenkampen meer toestaan aan haar grenzen. Er moet een structureel spreidingsplan komen waarin elk land, elke gemeente haar verantwoordelijkheid neemt.

Wij zijn als gemeente bereid om ook bij een groter Belgisch engagement samen te werken met de federale overheid en mensen op te vangen. We willen hiermee een belangrijk signaal geven aan de Belgische regering: wij willen als gemeente een inspanning doen om ons solidair op te stellen met Griekenland en de kwetsbare mensen daar. Wij hopen van harte dat andere gemeenten ons voorbeeld volgen. Verhoog dus de ambitie, wij zijn er klaar voor.

Meer info over de situatie in Griekenland, welke gemeenten zich al solidair toonden en wat jij zelf kan doen om onze regering te overtuigen meer kinderen en jongeren te helpen vind je op www.vluchtelingenwerk.be/ikbensolidair

Gepubliceerd op  di 29 sep 2020