Gemeente Gemeente Hove

Huisdiersticker voor noodgevallen

De sticker maakt in één oogopslag duidelijk welke dieren zich in de woning bevinden, zodat de hulpdiensten in geval van brand ook de huisdieren kunnen redden.

Eén op vijf Vlaamse gezinnen heeft minstens een hond en één op vier een kat. Maar elk jaar worden honderden dieren het slachtoffer van een woningbrand, een CO2-vergiftiging of wateroverlast. Vaak omdat de brandweer onvoldoende zicht heeft op het aantal dieren aanwezig in een woning, zodat het huisdier niet op tijd gered wordt. De Vlaamse Overheid lanceerde een huisdiersticker. Via deze sticker weten de hulpdiensten hoeveel dieren in huis zijn in geval van nood. Je duidt op de sticker aan hoeveel huisdieren je hebt. Nadien kan je de sticker op je raam kleven.

 

Rookmelder

Uiteraard is het nog belangrijker om voldoende rookmelders te voorzien zodat je tijdig de hulpdiensten kan verwittigen. Alleen een rookmelder kan rookontwikkeling op tijd detecteren, dieren kunnen dat niet. Sommige baasjes geloven nog altijd dat hun dier rookontwikkeling snel kan opmerken en dat de hond of de kat wel alarm zal slaan. Dit is echter een mythe. Alleen een rookmelder kan rookontwikkeling op tijd detecteren.

 

Uniforme sticker voor alle gemeenten

Verschillende gemeenten hadden al zo’n sticker, maar omdat er te veel verschillende varianten waren, ontwierp de Vlaamse Overheid een uniforme huisdiersticker. De sticker is te verkrijgen in het gemeentehuis.

Gepubliceerd op  ma 15 okt 2018