Gemeente Gemeente Hove

Mantelzorgcafé in het dienstencentrum

Op 1 en 23 juni en 26 september organiseren we activiteiten voor mantelzorgers.

Zorg jij voor een familielid, vriend of buur die ondersteuning nodig heeft omwille van ziekte, handicap, psychische kwetsbaarheid, verslavingsproblematiek of ouderdom? Doe je dit op regelmatige basis? Doe je dit omwille van een affectieve band (echtgenoot, echtgenote, vader, moeder, zoon, dochter, buur, vriend, kennis,…) en niet vanuit je beroep of je vrijwilligerswerk? Dan ben jij een mantelzorger!

In eerste instantie bieden we mantelzorgers een aanspreekpunt in Hove aan voor alle vragen over mantelzorg. Kom ik in aanmerking voor premies? Hoe krijg ik nodige ondersteuning? Kan er iemand af en toe eens overnemen? Of gewoon eens je verhaal doen.

Daarnaast willen we onze mantelzorgers ook ondersteunen door te informeren. Voor 2023 hebben we drie momenten vastgelegd. Deze drie samenkomsten gaan telkens door in Dienstencentrum Ten Hove vanaf 14 uur. Interesse om één of meer van deze momenten bij te wonen? Laat zeker iets weten. Vragen over mantelzorg? Contacteer Sven Willaert: 03 460 10 89 of mantelzorg@hove.be

1 juni: ‘Wegwijs in mantelzorg: premies’

Mantelzorg voor beginners. Wat is mantelzorg? Welke financiële ondersteuning bestaat er binnen de Vlaamse Sociale Bescherming? Heb jij of de zorgbehoevende recht op een premie of zorgbudget? Hoe en bij wie vraag je die aan en wat zijn de voorwaarden? Wat is het mantelzorgstatuut en welke voorwaarden zijn er om zo’n attest te krijgen? We sluiten af met tips over hoe je als mantelzorger je grenzen bewaakt en bij welke diensten je terechtkan.

23 juni: Dag van de Mantelzorger

Kom langs voor een babbel bij koffie en taart.

26 september: ‘Verlies en rouw bij mantelzorg’

Na een intensieve zorg staat je als mantelzorger vaak een dubbel verlies te wachten: afscheid van een persoon, maar ook afscheid van een manier van leven. Hier maken we kennis met de verschillende vormen van rouw. Met verlies kan je zowel tijdens als na de zorg geconfronteerd worden. Bij deze interactieve uiteenzetting kan je als mantelzorger ervaringen uitwisselen, stilstaan bij je eigen rouwproces en met behulp van enkele tips op zoek gaan naar een nieuwe zingeving.

Gepubliceerd op  ma 15 mei 2023