Gemeente Gemeente Hove

Online aanvragen voorlopig rijbewijs

De FOD-Mobiliteit ontwikkelde een applicatie waarmee je je voorlopig rijbewijs (M12, M18, M36) voortaan ook online kan aanvragen. Dat betekent dat je nog maar één keer persoonlijk moet langskomen bij de dienst Burgerzaken.

Je kan de applicatie gebruiken via de website beldrive.apps.mobilit.fgov.be of natuurlijk ook via ons e-loket.

Wat heb je nodig?

  • eID of itsme voor het aanmelden.
  • Een geldig e-mailadres en telefoonnummer.
  • Het attest van slagen voor het theorie-examen categorie B (afgegeven door het examencentrum) waarop het resultaat van de leestest is vermeld.
  • Voor een voorlopig rijbewijs model 12 of model 18: het bekwaamheidsattest afgegeven door een erkende rijschool.
  • Voor een voorlopig rijbewijs model 36 en model 12 moeten de begeleiders zich eerst registreren op de applicatie Beldrive, vooraleer de aanvragers hun aanvraag kunnen indienen.

Je neemt best een foto of scan van de documenten voor je de applicatie start. Volg verder de instructies in de app om je aanvraag af te ronden.

Een voorlopig rijbewijs kost 25 euro en moet betaald worden bij afhaling. Het afhalen gebeurt persoonlijk en op afspraak door de aanvrager. Voor de omwisseling of aanvraag van een definitief rijbewijs kan je helaas nog geen online aanvraag doen. Hiervoor moet je nog zoals vroeger een afspraak maken bij de dienst Burgerzaken via onze website www.hove.be. De dienst Mobiliteit werkt hard aan een uitbreiding van de applicatie en hoopt binnenkort ook nog andere aanvragen online te kunnen aanbieden.

Gepubliceerd op  ma 16 okt 2023