Gemeente Gemeente Hove

Operatie Perforatie

Doorbreek het grijs in je buurt en maak plaats voor groen en blauw.

Wist je dat één vierkante meter onverharde grond per jaar maar liefst 800 liter neerslag kan opvangen? En dat planten en bomen goed zijn voor zowel onze fysieke als onze mentale gezondheid? In het toch al dichtbevolkte Vlaanderen is ook nog eens veel open ruimte dichtgelegd met verharding die geen water doorlaat. Door het veranderende klimaat krijgen we echter vaker intense regenbuien te verwerken. Als dat water meteen wegspoelt, kan het wateroverlast veroorzaken op laaggelegen plekken. Tegelijk verdroogt onze bodem. Het is dus een veel beter idee om het regenwater te houden waar het valt en ervoor te zorgen dat het in de grond kan dringen.

Operatie Perforatie, een campagne van Infopunt Publieke Ruimte en Aquafin met de steun van Natuurpunt, wil over heel Vlaanderen overbodige bestaande verharding opbreken en de ruimte anders inrichten, met meer groen en plaats voor water. Dat is niet alleen slim omgaan met regenwater, maar ook bijdragen tot een grotere biodiversiteit en een aangenamere omgeving.

Beschik je zelf of beschikt jouw vereniging, school of bedrijf over een terrein waarop je Operatie Perforatie kan loslaten? Dien je projectvoorstel vóór 31 oktober in via onderstaande website en maak kans op budget om je plannen uit te voeren. Aquafin stelt 100.000 EUR ter beschikking die zal worden verdeeld over de beste voorstellen. De voorwaarden en het inschrijvingsformulier vind je op www.operatieperforatie.be. Heb je nog vragen? Richt ze dan naar info@operatieperforatie.be.

Gepubliceerd op  di 15 mei 2018