Gemeente Gemeente Hove

Pastorijwoning krijgt nieuwe bestemming

Ons lokaal bestuur besliste onlangs om de pastorijwoning niet te verkopen, maar te gebruiken als huisvesting voor onze heemkundige kring en als locatie voor vergaderingen en kleine tentoonstellingen.

Het gebouw aan de Mortselsesteenweg werd door de gemeente in 1950 aangekocht, toen de oude pastorij in zeer slechte staat was. Het was tot enkele jaren geleden de woonplaats van de Hovese pastoors, maar omdat het niet meer door de huidige pastoor wordt gebruikt, krijgt het een nieuwe functie.

Heemkundige kring De Markgraaf verhuist van de kelder van het gemeentehuis naar de pastorij en neemt er de onderste twee verdiepingen in. De voorste ruimte op het gelijkvloers wordt door de kerkfabriek gebruikt als ruimte voor de pastoor voor het ontvangen van gelovigen en als vergaderlocatie. Ook culturele activiteiten zoals kleine tentoonstellingen kunnen er plaatsvinden. Het gebruik ervan wordt ingepland in overleg met de dienst Vrije Tijd. Het kerkelijk archief blijft bewaard op de bovenste verdieping. Het college van burgemeester en schepenen wil de tuin achter het pand graag ter beschikking stellen van de buurt en bekijkt mogelijke opties daartoe.

Gepubliceerd op  ma 18 mrt 2024