Gemeente Gemeente Hove

Provincie Antwerpen blijft inzetten op fietsboxen langs fietsostrade

De provincie Antwerpen verlengt de samenwerking met de maatwerkbedrijven Werkmmaat en het Atelier over de fietsboxen met twee jaar. Zo blijven fietsers met pech op de fietsostrade F1 Antwerpen-Mechelen verzekerd van een vervangfiets en fietsherstelling tot en met 2021.

Tijdens het eerste jaar van de werking bleken deze mobiele fietshersteldiensten een schot in de roos. Het fietsboxproject voorziet op de fietsostrade F1 Antwerpen-Mechelen tussen de stations Berchem en Mechelen Nekkerspoel om de drie kilometer een elektrische vervangfiets in een fietsbox. Bij pech kan de fiets veilig achtergelaten worden. Een medewerker van Werkmmaat of Atelier haalt de fiets op, herstelt hem en plaatst de herstelde fiets terug in de fietsbox.

Voor de coronacrisis noteerde vzw Werkmmaat minimaal één gebruiker per week per box. Het eerste werkjaar betekende dit bijna tweehonderd herstellingen. De registratiewebsite is tijdens de sluitingsperiode nog klantvriendelijker geworden. Zo kan je je eenvoudig vooraf registreren en heb je bij pech geen onnodig tijdverlies.

Het gebruik van deze boxen met de eraan gekoppelde mobiele hersteldienst is een belangrijke extra service voor de fietsers. Bij pech zijn onze fietsers slechts één sms’je verwijderd van een vervangfiets. De medewerkers van de maatwerkbedrijven doen in dit project belangrijke vaardigheden en attitudes op, die hen een grotere kans bieden om door te stromen naar een job in het reguliere arbeidscircuit.

Benieuwd hoe het werkt?

Ben je een regelmatige fietser langs de fietsostrade F1 Antwerpen-Mechelen, registreer je dan nu al via http://fietsostrade.gridbox.be/. Dan ben je bij pech slechts één sms’je verwijderd van snelle vervanging van je fiets. Daarnaast kan je je ook altijd bij de fietsbox zelf registreren via je smartphone. Aan de zijkant van de fietsbox vind je alle info. Na uitwisseling van je gegevens krijg je toegang tot de fietsbox en wissel je je fiets om voor een elektrische vervangfiets. Na herstelling haal je je eigen fiets terug af. Je ontvangt daarna een digitale factuur voor de herstelkosten.

Duurzame keuze

De fietsboxen zijn met energiezuinige instrumenten en met zonnepanelen uitgerust, die ook de elektrische fietsen opladen. De fietsboxen zijn betrouwbaar in gebruik en gemakkelijk te bedienen. Elke box draagt een duidelijke handleiding.

Waar?

Zeven fietsboxen langs de fietsostrade F1 Antwerpen-Mechelen: Hove Verbindingsstraat, Kontich Station, Duffel Klokkestraat, Duffel Station, Sint-Katelijne-Waver Station, Sint-Katelijne-Waver Tunnel R6 en Mechelen Caputsteenstraat.

Gepubliceerd op  di 25 aug 2020