Gemeente Gemeente Hove

PWA

Wie kan er werken in het PWA?

- Volledig uitkeringsgerechtigde werklozen die minstens 2 jaar werkloos zijn;

- schoolverlaters die minstens 2 jaar wachtuitkering genieten;

- volledig uitkeringsgerechtigde werklozen ouder dan 45 jaar en 6 maanden werkloos;

- werklozen die van het OCMW het levens- of bestaansminimum ontvangen;

- volledig uitkeringsgerechtigde werklozen die in de voorbije 3 jaar tenminste 24 maanden een uitkering hebben gekregen.

 

Wat zijn de voordelen?

- Tijdens het werken in het PWA-systeem behoud je je volledige werkloosheidsuitkering en verdien je daar bovenop nog eens 4,10 EUR per uur dat je werkt in het PWA. Elke maand kan je zo tot 184,50 EUR extra verdienen. (Dit is het geval wanneer je 45 uren per maand in het PWA werkt, het maximaal aantal uren.)

- Je kan schorsing wegens langdurige werkloosheid vermijden.

- Je kan in zekere mate je werkuren zelf bepalen en je bent verzekerd voor burgerlijke aansprakelijkheid en arbeidsongevallen.

 

Wie kan er gebruik maken van het PWA?

Elke inwoner van de gemeente kan PWA-activiteiten laten uitvoeren.

 

Hoe?

Je laat je inschrijven in het PWA van de gemeente. Dit kost je 7,45 EUR per jaar. Weduwen, invaliden, gepensioneerden met een minimumpensioen en wezen betalen geen inschrijvingsgeld. Je vergoedt de persoon die bij je komt werken met PWA-cheques.
 
 
Welke activiteiten mogen uitgevoerd worden?
- Huishoudelijke activiteiten: kleine onderhouds- en herstellingswerken die normaal door de eigenaar zelf kunnen of zouden uitgevoerd worden;
- klein tuin onderhoud;
- begeleiding of oppas van kinderen, personen met een handicap, bejaarden en zieken;
- toezicht in de scholen;
- gemachtigd opzichter.Bij het PWA kan je ook terecht voor informatie over de federale tewerkstellingsmaatregelen (Activa, loopbaanonderbreking, …) en voor het aanvragen van RVA-tewerkstellingsattesten (Werkkaart, indienstneming 50-plussers, …).
 
Het PWA van Hove is een contactpunt van de Werkwinkel van Kontich. Concreet betekent dit voor de inwoners van Hove dat er ook een zelfbedieningscomputer ter beschikking staat in het OCMW, Esdoorn 4A te Hove. Op deze zelfbedieningscomputer kan je surfen op de website van VDAB.
 
Het OCMW beschikt over een arbeidsbegeleider die je graag de nodige ondersteuning geeft bij het zoekwerk. Via deze jobcomputer kan je je inschrijven, herinschrijven en uitschrijven als werkzoekende en meteen een geldig inschrijvingsbewijs afdrukken, maar ook een CV plaatsen en beheren, online solliciteren en vacatures en opleidingen zoeken. Voorts kan je andere websites raadplegen over tewerkstelling en de dienstencheques.
 
VDAB Kontich organiseert opleidingen voor deze zelfbedieningscomputer voor de werkzoekenden die niet zelfstandig op deze computer kunnen werken. De opleiding duurt maximaal één uur, met als resultaat dat je jezelf kan herinschrijven, je dossier kan aanpassen, vacatures en opleidingen kan opzoeken én solliciteren.