Gemeente Gemeente Hove

Samen tegen corona: een impressie

Het zijn moeilijke tijden, maar je staat er niet alleen voor: ook in ons dorp ondernemen inwoners en verenigingen warme initiatieven tijdens de coronacrisis.

Hulpverleners

Ook de vele Hovese hulpverleners plooien zich deze dagen dubbel. Eén ervan is Marie Misselyn, gemeenteraadslid maar de afgelopen periode volle bak aan het coronafront bezig. Marie: “Respecteer de maatregelen die de overheid oplegt, ook al kriebelt het zo hard om je vrijheid te herwinnen. Ik zie elke dag de gevolgen van onverantwoord gedrag en geloof mij maar dat zo'n ziekenhuisbed heel wat anders is dan de zetel in je tuin! Help elkaar. Bied hulp aan minder mobiele mensen uit je straat, door boodschappen te doen, hun hond uit te laten of simpelweg contact te houden. En ondersteun de hulpverleners zelf. Daarom deze twee links naar hulpverleningsplatformen in Vlaanderen: www.vlaanderenvrijwilligt.be en www.hulpvoorhelden.be. Dus Hove, beweeg solidair en gedisciplineerd. Daarmee overwinnen we samen deze crisis. Namens mezelf en zoveel andere zorgverleners nu al een dikke merci!”

Tekeningen, applaus, beren,…

Veel Hovenaars zetten een beer voor het raam om de plaatselijke wandelingen voor onze jongsten wat aangenamer te maken. Ook de sprookjesvertelsters van het Sprookjeshuisje aan de Kapelstraat 6 plaatsten beren voor de ramen. Andere Hovenaars sloegen twee vliegen in één klap en bestelden bij een plaatselijke handelaar een boeketje bloemen dat werd bezorgd aan het personeel van het Cantershof. Mooi!

Hilde Gielen stuurde samen met haar vierjarige dochter heel wat tekeningen de wereld in: met de post naar familie in Limburg en Antwerpen, in de brievenbus van de buren en een klasgenootje en in de bus van het Cantershof. Hilde: “Ik leg mijn dochter uit dat deze mensen nu ook geen bezoek mogen krijgen, zich soms alleen voelen, en dat ze - ook al kennen ze ons niet - heel blij zijn met een tekening van een kind. Want dat betekent dat iemand aan hen gedacht heeft. En dat ook de verpleegsters daar heel hard moeten werken en we hen zo willen steunen. Ik bekijk het als een liefdadigheidsprojectje op kleutermaat. Rosies idee was om een paar wandelende, oude mensen inclusief wandelstok (heel belangrijk!) te tekenen. Want zo stapten ze pre-corona vaak door onze straat.”

Bas Burm (http://basart-studio.be/) ging door het centrum van Hove op pad met zijn fototoestel en maakte een reeks foto’s met als thema ‘Hove in Corona’. De foto’s vind je op de cover van infoHove mei en op zijn website.

In naam van alle leden van de faceboekgroepen 'Ge zijt van Hove als…' en 'Plezant in Hove’ werd een spandoek aan het Cantershof opgehangen en een nieuwe oproep gelanceerd om de straat vol witte slingers en doeken te hangen om het personeel en de bewoners van het woonzorgcentrum te steunen.

Els Marinus: “Net als in veel andere straten in ons dorp hoor je in de Nieuwstraat en Meylstraat en omgeving elke avond stipt om 20 uur een welverdiend applaus voor iedereen die zo goed voor ons zorgt. Leentje en Geert brengen dan een mooie meezinger en daarna in het thema ‘beweeg uit je kot’ een gekende dans voor groot en klein. Op Stille Zaterdag luisterden we naar een aangepaste tekst en een mooi klassiek nummer. Ook voor de kinderen is er animatie in en rond hun kot met een doe-thuis-opdracht en voor de allerkleinsten is er vertellen voor de deur.”

Inge Sleegers schreef een tekst voor de medewerkers en bewoners van het Cantershof, ‘Mijmeringen van een dankbare oma’: Ze staart uit het raam. Hetzelfde desolate landschap passeert al dagen, vogels trekken strepen door de lucht. Het is de enige beweging die er op straat te zien is. Of toch, enkele dagen geleden stond haar dochter voor de raam, met de kleinkinderen. Vreemd, waarom kwamen die nu niet binnen? Ze wilde het raam openmaken, maar mocht niet van haar dochter. Vijf minuten later sprongen ze weer op hun fiets en reden weg. Sindsdien had ze geen mens meer gezien. Gelukkig kreeg ze regelmatig wel een belletje, het was toch niet hetzelfde. Ze wist vaag wat er aan de hand was. Iets met een ziekte ofzo? Ze had den oorlog nog meegemaakt, erger dan dat kon het toch niet zijn? Toch deed het haar daaraan denken: de verlaten straten, de angst in de ogen van haar medebewoners, de overvloed aan tegenstrijdig nieuws. Om van die rare kwieten met hun wc-rollen op de tv maar te zwijgen. Ergens was ze content, veilig in haar eigen kamer. Geen gezaag aan hare kop, dat de grote mannen daarboven het maar oplossen. Gelukkig waren die lieverds van het Cantershof er, die haar gerust stellen en zorgen dat ze niets tekortkomt. Ze hadden het niet gemakkelijk. Ze moesten sowieso al hard werken, maar het was er zeker niet gemakkelijker op geworden. Heiligen zijn het, het personeel hier. Een vriendelijk gezicht op tijd en stond deed haar deugd. Ze verdienen allemaal een dikke kus. Allee, als het terug mag, natuurlijk. 

Verenigingen

Zolang de coronamaatregelen gelden, houdt de Vredewijk (www.vredewijk.be) elke woensdag om 20 uur de ‘Baravan Online’.

Vision fotokring Hove organiseert tijdens de lockdown elke week een fotowedstrijd onder het motto “Oefening baart kunst”. De opdrachten zijn zo opgesteld dat de foto’s kunnen gemaakt worden ‘in uw kot’ of directe omgeving. Iedereen mag meedoen. Men hoeft geen lid te zijn van de fotokring. De winnaar van de week krijgt zijn foto, geprint op aluminium, als geschenk. De bekendmaking van de winnaar van de vorige opdracht en de nieuwe opdracht verschijnt elke dinsdag op www.visionfotokring.be/fotowedstrijd-corona. Doe mee met camera of smartphone!

JAanimo post elke dag op jaanimo.be iets dat de ouders kunnen doen met hun kinderen om deze tijd toch een beetje draaglijker door te komen. Deze posts gaan van creatieve tot actieve opdrachtjes. JAanimo kreeg van Fan van Hove (dat de paaseierenzoektocht in het gemeentepark door corona in het water zag vallen) twintig kilogram paaseitjes cadeau en verdeelde die onder de kinderen.

Gepubliceerd op  di 21 apr 2020