Gemeente Gemeente Hove

#Samenveerkrachtig in het straatbeeld van Hove

In de straten van Hove zal je er misschien al enkele hebben gezien, de spreuken over veerkracht. Je vindt ze terug op de ramen van openbare gebouwen en etalages van handelaars. Op deze manier wil ons lokaal bestuur het belang van geestelijke gezondheid in de kijker zetten.

Met fijne, leuke, oprechte boodschappen worden de ramen in Hove opgevrolijkt. Ze verwijzen telkens naar mentale gezondheid en veerkracht. Op deze manier wil het lokaal bestuur de taboe rond geestelijke gezondheid doorbreken en het onderwerp meer bespreekbaar maken. De inspirerende quotes zijn bedoeld om de mensen goed te laten voelen en op te vrolijken.

Zoiets kan iedereen gebruiken in deze tijden. Het coronavirus brengt veel angst, stress en onzekerheid met zich mee. Het virus heeft voornamelijk een grote impact op het gemoed en de geestelijke gezondheid van de mensen. Wat dus enorm belangrijk is in deze onzekere tijden is veerkracht. Hier draaien de meeste spreuken ook rond. Vandaar komt ook de hashtag (#) ‘Samenveerkrachtig’. Deze zal je (bijna) altijd terugvinden op het einde van een spreuk.

Veerkracht is het vermogen om je aan te passen aan stress en tegenslag en daar misschien sterker uit te komen. Het draait dus ook om groeien. Het houdt ook in dat je tegenslag in je leven toelaat. Wees niet te streng voor jezelf. Praat met vrienden of familie over wat er in je omgaat en zoek steun. Je mag af en toe eens falen. Tegenslag maakt je sterker. Laat je inspireren door de mooie spreuken en, vooral, geniet er van!

Check jij jezelf voldoende?

De coronaperiode is niet voor iedereen even makkelijk. Sommigen verloren hun job, sociale contacten vielen weg en velen moesten afscheid nemen van familie of vrienden. Het is niet abnormaal dat je je soms niet goed in je vel voelt tijdens zo’n situaties. In tijden zoals deze mag je zeker niet vergeten dat je er niet allen voor staat. Surf naar www.checkjezelf.be. Hier vind je allerlei tips, info en oefeningen om goed te leren zorgen voor jezelf. Ook vind je er ervaringen van bekende Vlamingen terug en adviezen van experten.

Rouwzorg Vlaanderen

Deze begeleiders van Rouwzorg Vlaanderen bieden een luisterend oor voor zij die iemand moesten afstaan: noelle.bbca@gmail.com – 0474 67 23 08 (op maandag en woensdag van 13 tot 16 uur), geert.willems@hotmail.com – 0484 40 24 82 (alle dagen behalve dinsdag van 20 tot 22 uur), jan.somers4@telenet.be – 0496 66 53 74, lyataeymans@telenet.be – 0485 51 01 42 (op maandag van 19 tot 20 uur), par.dvh@skynet.be – 0472 85 72 50, riet.vancamp@telenet.be – 0485 80 78 97 (alle dagen van 15 tot 17 uur).

www.rouwzorgvlaanderen.be 

www.samenveerkrachtig.be 

Gepubliceerd op  ma 23 nov 2020