Gemeente Gemeente Hove

Schoolproject in Basinayiri (Ghana)

Hove steunt een project met als doel een goede educatie in een veilige omgeving als basis voor een betere toekomst voor de jongens en meisjes in en rond Basinayiri, voor deze en volgende generaties.

Op een bepaald moment kregen Hovenaars Cyril en Mira bericht uit Ghana, Cyrils geboorteland, van de organisatie Jaksally dat er een schooltje in Basinayiri dringend hulp nodig had. De leraar die naar de school in Basinayiri gestuurd werd om er les te geven, was verbaasd toen hij een door erosie aangetast, bouwvallig gebouw aantrof, met kleine donkere leslokalen zonder schoolmateriaal. Veel kinderen in de buurt gingen er niet naar school. Hij sprak één van deze kinderen aan en vroeg waarom zij niet op school was. Haar antwoord “Master look at it yourself, this school, is that a school?”, sprak voor zich. Het schooltje kwam letterlijk op non-actief te staan omdat de leerlingen het er zelf te gevaarlijk vonden.

Mira: “De gebouwen, opgetrokken uit leem, waren met instorten bedreigd door de zware regenval en overstroming tijdens het regenseizoen. Door lokale mensen en de lokale overheid werden er al verschillende dingen op touw gezet. Maar om op afzienbare tijd betere infrastructuur te voorzien, deed een lokale organisatie ook beroep op donoren. Zo gingen er ook ontwikkelingsgelden van Hove naar dit project. Er werd nog gewacht op een laatste ma├»soogst van de school om vervolgens op die grond het schoolgebouw op te trekken. Intussen zijn we een jaar verder en is de school in volle opbouw! Wij zijn hoopvol dat er volgend schooljaar vele kinderen onderwezen kunnen worden, met dank aan alle betrokken partijen, ook onze gemeente Hove.”

Gepubliceerd op  di 15 okt 2019