Gemeente Gemeente Hove

Sorteren van gft wordt makkelijker

De sorteerregels voor gft zijn, na al die jaren, aan herziening toe. Materialen zijn van samenstelling veranderd en ook de inzichten in de verwerking van gft zijn gewijzigd.

Een groot deel van de Vlaamse burgers is al jarenlang vertrouwd met de selectieve inzameling van gft. Mede daardoor slaagt Vlaanderen erin om de hoeveelheid huisvuil laag te houden. Tot op heden is dierlijk materiaal, vlees- en visresten niet toegelaten bij het gft. Uit onderzoek blijkt echter dat er geen risico’s verbonden zijn aan het inzamelen en verwerken van deze afvalstroom, zodat de inzameling van gft-afval uitgebreid kan worden met de fractie keukenafval. Dit laat toe om de sorteerregels sterk te vereenvoudigen, zodat sorteren van gft-afval nog makkelijker wordt. Opgelet: voor thuiscompostering blijven de sorteerregels ongewijzigd.

 

Wat verandert er aan de sorteerregels voor gft?

Vanaf januari kunnen volgende afvalstoffen extra worden toegevoegd aan het gft: dierlijke etensresten, naast plantaardige, vlees- en visresten, vaste zuivelproducten (bijvoorbeeld kaas), eieren, eierschalen en broodresten. Opgelet: om de verspreiding van plastics in het milieu verder te beperken, horen theezakjes en koffiepads niet meer bij het gft. Uit onderzoek blijkt immers dat deze kunststoffen kunnen bevatten. Papieren koffiefilters behoren wel nog tot het gft.

Gepubliceerd op  wo 14 nov 2018