Gemeente Gemeente Hove

Spinselmot of eikenprocessierups?

Spinselmotten worden vaak verward met eikenprocessierupsen. Aan het begin van de zomer komen de eerste rupsen uit.

De spinselmotten hoef je niet te bestrijden, ze springen niet over op andere planten en verdwijnen zodra ze gaan verpoppen. De brandharen van de eikenprocessierups kunnen ernstige irritatie opwekken aan de huid en luchtwegen. Als je een met wit spinseldraad ingepakte boom in je tuin hebt, bekijk dan eerst welk soort boom het is. Eikenprocessierupsen eten alleen eikenblad en zitten nooit in andere bomen. Probeer nooit zelf de eikenprocessierups te bestrijden, maar schakel daarvoor een specialist in. Waarschuw de gemeente (informatie@hove.be) direct als je op het openbaar domein een nest ontdekt, zodat we snel kunnen ingrijpen. Blijf altijd uit de buurt van de nesten.

Is je boom of struik in mum van tijd bedekt met een dikke laag spinrag?

Dan is de spinselmot aan de gang geweest. Deze mot legt zijn eitjes op specifieke boomsoorten zoals de kardinaalsmuts. Als de rups uit komt gaat hij een spinsel maken zodat vogels de rups niet zo makkelijk kunnen vinden en opeten. De rupsen spinnen draden en eten met zijn alle tot er geen groen blaadje meer over is.

Hoe leeft de spinselmot?

In het najaar legt de mot al haar eitjes in spleten van de boom of struik. De eitjes komen in het voorjaar uit en de rups begint direct te eten. De rups is eerst groenig maar word later melkwit met zwarte stippen op de zijkant. In een mum van tijd is een boom of struik bedekt met een witte laag spinrag en worden alle blaadjes opgevreten. Als het groen op is laten de rupsen zich aan een dunne draad zakken en gaan op zoek naar een andere boom. Dit lijkt het einde van de boom maar zo gauw de rups verpopt en de vlinder vliegt uit zal de boom weer snel herstellen. In de zomer staat de boom of struik weer vol in het blad alsof er niets gebeurd is.

Gepubliceerd op  wo 09 jun 2021