Gemeente Gemeente Hove

Torenvalken krijgen nestkast in landschapspark Frijthout

Er werd een gloednieuwe nestkast geplaatst in het landschapspark Frijthout, speciaal voor de torenvalk. Dit gebeurde in overleg met Natuurpunt, de milieuraad en Kempens Landschap en kadert in onze doelstelling om de ecologische functie van het Frijthout verder te versterken.

Het is nog even wachten op wie de eerste bewoner gaat worden, maar het huis is er in ieder geval klaar voor.

Waar de meeste nestkasten in bomen worden opgehangen, staat deze kast op een paal op ongeveer vijf meter hoogte. Torenvalkjes bouwen namelijk zelf geen nest maar kiezen vaak voor een oud kraaiennest als nestplaats. Daarnaast zijn er erg geïnteresseerd in nestkasten waar ze zicht hebben op een open ruimte waar ze kunnen speuren naar voedsel.

Op verzoek van de vogelwerkgroep Ardea werd gezorgd voor een speciaal scharniersysteem, zodat de nestkast gemakkelijk naar beneden gehaald kan worden om toekomstige jongen te kunnen onderzoeken, ringen en opvolgen. Omdat de torenvalk al vaak is waargenomen in het gebied, en er een algemeen tekort is aan nestgelegenheden voor de torenvalk, denken we dat de kans op broedende torenvalken vrij groot is.

De torenvalk is het hele jaar actief in België. Ze komen voor op allerlei plaatsen, van weilanden en bosranden tot ook in steden. Hun voedsel bestaat voornamelijk uit kleine zoogdieren en insecten, met een voorliefde voor muizen.

Gepubliceerd op  do 10 aug 2023