Gemeente Gemeente Hove

Volkskunstgroep Tijl en Nele Hove

Tijl en Nele danst onder leiding van Astrid Smeets in Dienstencentrum Ten Hove, René Verbeecklaan 3 in Hove op dinsdagavond (behalve in juli en augustus) van 19.45 tot 21.30 uur (15 minuten pauze); deuren open om 19.30 uur om tijdig te kunnen aanvatten met samen dansen.

Astrid zorgt voor afwisseling in het samendansprogramma, met inbreng van de voorkeurdansen van de danslustige leden en bezorgt hen zo een aangename dansavond, waarna ze tevreden en uitkijkend naar de volgende dansstonde huiswaarts keren.

De vereniging is in Hove en ook ver daarbuiten al volksdansend en ook zingend actief.
VVKB-volkskunstgroep Tijl en Nele Hove danst volksdansen van zowat overal, met een grote interesse voor Europa, en natuurlijk worden Vlaanderen en Nederland niet vergeten.

Vlaamse volksliederen met onder andere doek- of plakkaatliederen worden - meestal geruggesteund door volkskunstliefhebbers van andere groepen - samen gezongen (op vieringen, Europeades,...).

Volkskunstgroep Tijl en Nele Hove is sinds jaar en dag als groep aangesloten bij de overkoepelende organisatie Vlaamse Volkskunstbeweging vzw – VVKB. En dit voor onder andere de verzekering, de samenwerking en contacten met bevriende volkskunstgroepen, de deelname aan volksdansfeesten, meiboomplantingen, de Europeade voor Europese Volkscultuur en andere volkskunstactiviteiten en -manifestaties.

Ooit in oktober 1968 begonnen in de schoot van de plaatselijke jeugdbeweging als activiteit waaraan zowel meisjes als jongens konden deelnemen in een woonkamer van een bevriend gezin, onder ouderlijk toezicht. De groep evolueerde over de jaren heen als adolescenten, jongeren, studenten, werkzoekenden, jongvolwassenen, volwassenen met kinderen, tot nu senioren, oprustgestelden, groot- en overgrootouders,…

En het dansprogramma evolueerde mee. Van eerst samen dansen op zaterdagavond dansen we nu al jaren op dinsdagavond. Behoudens even een (gedwongen) verhuis naar een turnzaal in Edegem heeft VVKB-volkskunstgroep Tijl en Nele altijd in Hove gedanst. Van de woonkamer in de Parklaan, naar de turnzaal van de Albrecht Rodenbachschool, de kelder van het gemeentehuis, de turnzaal van de Sint-Jozefparochie/Urania tot we nu al enige jaren - sinds 2013 - onze (hopelijk) definitieve stek vonden in het dienstencentrum.

Via onder andere het volgen van volksdanscursussen werden/worden ‘nieuwe’ dansen in het groepsdansprogramma opgenomen, met telkens oog voor de leeftijdscategorie van de dansende groepsleden.

Contact

Contact

Geert Buys

Adres
Lakenmakersstraat 143
2800 Mechelen
GSM
0476/22.72.63
E-mail
geert.buys@skynet.be

Voorzitter

Geert Buys

Adres
Lakenmakersstraat 143
2800 Mechelen
GSM
0476 22 72 63
E-mail
tijlennelehove@gmail.com