Gemeente Gemeente Hove

Verkiezingen 26 mei: oefenmoment en praktische info

Op 26 mei trekken we met z’n allen naar de stembus. We kiezen die dag de vertegenwoordigers van het Europees Parlement, de Kamer van Volksvertegenwoordigers en het Vlaams Parlement.

De kiesverrichtingen vinden plaats in het Sportpark in de P. van Ostaijenlaan. De stembureaus zijn geopend tussen 8 en 16 uur. In de omgeving zal extra parking worden voorzien, alsook een ‘kusje en weg-zone’ voor de mindermobiele kiezers. De medewerkers van de hulppost van het Rode Kruis afdeling Hove-Lint staan ter beschikking voor iedere kiezer die hulp nodig heeft om tot aan het stembureau te geraken. Indien nodig hebben zij ook een rolstoel bij de hand.

Op de dag van de verkiezingen is de dienst Burgerzaken heel de dag te vinden in het Sportpark in het bureel ‘inlichtingen’. Je kan er terecht voor alle verrichtingen betreffende de verkiezingen, zoals een attest van verlies of diefstal identiteitskaart, alle info en documenten over het geven van een volmacht en het afhalen van een duplicaat van je oproepingsbrief. Je kan hen bereiken op het nummer 03 454 06 48. Ook met al je andere vragen over de verkiezingen kan je er die dag terecht. De verantwoordelijke van de verkiezingen is bereikbaar op het nummer 0493 27 27 11.

 

Oefenmoment elektronisch stemmen

Ben je onzeker over hoe je je stem elektronisch moet uitbrengen? Ga dan op donderdag 16 mei om 14 uur even oefenen in Dienstencentrum Ten Hove.

 

Wil jij op 26 mei naar de stembus maar geraak je er niet op eigen kracht?

Heel wat mensen gaan niet naar de stembus. Niet omdat ze geen stem willen uitbrengen en niet omdat ze geen mening hebben over hoe het er in ons land aan toe zou moeten gaan. Wel omdat het door gezondheids- en/of mobiliteitsproblemen heel moeilijk voor hen is om bij die stembus te geraken! Dat is jammer en daarom biedt Dienstencentrum Ten Hove een goeie oplossing aan. Het dienstencentrum werkt immers alle dagen met vrijwillige chauffeurs die rijden voor de Minder Mobielen Centrale, kortweg de MMC. Die chauffeurs stellen zich ook op 26 mei ter beschikking om mensen naar de stembus en terug naar huis te brengen. Deze chauffeurs zullen die dag ook tot vlak bij het stemlokaal mogen rijden. Je zal dus niet ver hoeven te stappen. Bovendien zijn er medewerkers van het Rode Kruis die je verder begeleiden en krijg je voorrang zodat je niet in de rij hoeft aan te schuiven. Het OCMW zorgt ervoor dat de chauffeurs voor die dag goed verzekerd zijn en dat hun brandstof vergoed wordt. Voor jou is deze dienst uiteraard kosteloos! Wil je gebruikmaken van deze dienst? Bel dan ten laatste op 24 mei het dienstencentrum op het nummer 03 454 08 37, mail naar dienstencentrum@ocmwhove.be of ga er eens langs.

 

Stemmen bij volmacht

Een kiezer kan een andere kiezer als gevolmachtigde in zijn plaats laten stemmen. Het formulier voor de volmacht kan je verkrijgen in het gemeentehuis bij de dienst Burgerzaken. Je kan het formulier ook downloaden op www.hove.be/verkiezingen-26-mei-2019

Gepubliceerd op  di 16 apr 2019