Gemeente Gemeente Hove

Vingerafdruk beveiligt nieuwe eID

Onze identiteitskaarten zijn door de jaren heen beter beveiligd om vervalsing tegen te gaan. Ondanks deze verbeteringen wordt er nog altijd fraude mee gepleegd. Om dit misbruik tegen te gaan, wordt voortaan je vingerafdruk toegevoegd aan je eID.

Sinds eind 2020 worden er nieuwe elektronische identiteitskaarten uitgereikt. De lay-out is licht gewijzigd en een aantal zaken zijn niet meer zichtbaar. De wijzigingen werden doorgevoerd om voor elk Europees land dezelfde regels te hebben voor reisdocumenten, inclusief het formaat en de kenmerken ervan.

Wat verandert er?

Het nieuwe kaartmodel heeft een andere kleurtint. De foto staat nu aan de linkerkant. De handtekening van de gemeenteambtenaar en je geboorteplaats zijn niet meer zichtbaar. Deze informatie blijft enkel elektronisch zichtbaar. Bovenop de bestaande contactchip, die zich nu op de achterzijde bevindt, wordt er een extra RFID-chip toegevoegd. Deze chip, die voldoet aan strenge veiligheidsregels, bevat je foto, je gegevens die gecodeerd zijn voor het automatisch uitlezen van de identiteitskaart en je vingerafdruk.

Hoe werkt het?

Als je wordt opgeroepen om een nieuwe identiteitskaart aan te vragen, zullen onze medewerkers van de dienst Bevolking een afdruk nemen van je wijsvinger. Deze afdruk wordt in onze systemen bewaard tot op het moment dat je je nieuwe eID komt ophalen of maximaal tot drie maanden na het nemen van de afdruk.

Wat met mijn huidige eID?

Je huidige identiteitskaart wordt pas vervangen op het einde van de geldigheidsperiode (zoals vermeld op de voorkant van de kaart) of eerder bij aangifte van een verlies, diefstal of beschadiging, een niet-gelijkende foto of naamsverandering. Je wordt drie maanden voor de vervaldatum opgeroepen voor de aanvraag van de nieuwe kaart. Deze nieuwe kaart zal dan met vingerafdrukken zijn.

www.vernieuwde-eID.be 

Gepubliceerd op  vr 15 jan 2021