Gemeente Gemeente Hove

Vrijwilligers gezocht!

We zijn op zoek naar heel wat vrijwilligers: bij de verkoop van plantjes voor Kom Op Tegen Kanker en de huiswerkbegeleiding, voor toezicht in onze gemeentelijke basisschool, voor het preventieproject Buitenspel en chauffeurs voor onze mindermobielencentrale.

Preventieproject Buitenspel

Het OCMW van Hove startte enkele jaren geleden een preventieproject rond budgetbeheer en schulden voor de laatstejaars van de middelbare scholen. Het OCMW nodigt deze jongeren uit om een namiddag door te brengen op het OCMW. We spelen dan met hen Buitenspel, een inleefspel over budgetbeheer en schulden. De jongeren ondervinden op deze manier hoe gemakkelijk je in een vicieuze cirkel van financiële problemen terecht komt en hoe moeilijk het kan zijn om als gezin de eindjes aan elkaar te knopen. Op een leuke, niet-schoolse, interactieve manier trachten we hen prijsbewust te maken, te leren omgaan met geld. Bovendien laten we hen kennis maken met de werking van het hedendaagse OCMW namelijk een sociaal huis, gericht op een breed en divers publiek en aanwezig in elke gemeente.

Een enthousiast en gemotiveerd team vrijwilligers zorgt mee voor de begeleiding van dit spel. Werk je graag met jongeren die ongeveer 18 jaar oud zijn? Boeit het thema ‘budget en schulden’ jou? Ben je bereid om je een vijftal namiddagen per jaar vrij te maken om dit project mee uit te bouwen? Dan kan je bij ons terecht als vrijwilliger binnen Buitenspel. Je krijgt als vrijwilliger de unieke kans om in ontmoeting en gesprek te treden met jongeren. Samen met jou proberen wij hen wegwijs te maken in de complexe wereld van budgetbeheer en schulden. Op die manier staan ze steviger in hun schoenen om de ‘volwassen wereld’ te trotseren. Uiteraard zorgen wij ook voor een opleiding en verzekering. Je kan ook steeds een beroep op ons doen voor nabespreking en eventueel noodzakelijke ondersteuning. Meer info: kathy.vancauwenbergh@hove.be 

Huiswerkbegeleiding

Voor onze huiswerkbegeleiding zoeken we vrijwilligers die mee de basisscholen in Hove ondersteunen in de begeleiding van kinderen die voor huiswerkbegeleiding thuis niet terecht kunnen. Al een drietal jaren organiseert ons lokaal bestuur huiswerkbegeleiding voor kinderen uit de Hovese lagere scholen met een moeilijkere thuissituatie. Er wordt nauw samengewerkt met het zorgteam van elke school. De begeleiding gebeurt in het Kostershuisje door een groep vrijwilligers die zich op dinsdag en/of donderdag van 15.30 tot 17 uur vrijmaken om te helpen met het huiswerk, om bepaalde opdrachten nog eens in te oefenen of extra taalondersteuning te bieden, individueel of in kleine groepjes.

Belangrijk en boeiend daarbij is de band en het vertrouwen die op die manier groeien. Er is iemand waarop ze na school kunnen rekenen. Dat is zo belangrijk voor deze kinderen die het gewoonlijk allemaal zelf moeten zien te rooien. Iedereen heeft recht op onderwijs, maar de kansen in dat onderwijs zijn niet voor iedereen dezelfde. Soms gaat het moeilijk op school en is er geen hulp bij het studeren in de directe omgeving. Als vrijwilliger kan je hier het verschil maken. Enkele uren per week kan maken dat een kind echte onderwijskansen krijgt, groeit en daardoor meer mogelijkheden voor de toekomst heeft.

Profiel: je hebt een groot hart voor jonge kinderen in onze samenleving. Je bent ervan overtuigd dat iedereen recht heeft op gelijke onderwijskansen en wil daar je deel in bijdragen. Je kan je enkele uurtjes per week vrij maken. Ervaring in het onderwijs is geen vereiste. Ben je geïnteresseerd? Dan kan je je naam en telefoonnummer doorgeven via mail aan kathy.vancauwenbergh@hove.be. Vermeld ook welke dag(en) je beschikbaar bent.

Toezicht Rodenbachschool

Hou je van kinderen? Ben je bereid om leerlingen van verschillende leeftijden in onze gemeentelijke basis- en kleuterschool te begeleiden? Kan je via een gesprek met leerlingen het nodige respect afdwingen? Heb je tijdens de middag of na de schooluren een uurtje vrij? Geef je dan op als vrijwilliger voor het toezicht tijdens de middagpauze (12.25-13.25 uur) of de nabewaking (15.30 of 16 tot 17 uur). Je krijgt hiervoor een vrijwilligersvergoeding. Meer info: rodenbachschool@hove.be of 03 455 26 34.

Chauffeurs mindermobielencentrale

De mindermobielencentrale wil mensen met verplaatsingsmoeilijkheden en een beperkt inkomen toch de nodige vervoersmogelijkheden bieden. Familie of vrienden bezoeken, naar de hobbyclub gaan, naar de kapper of de tandarts, het is allemaal niet zo evident als je zelf geen auto bezit, niet fit genoeg meer bent om het openbaar vervoer te nemen of niet bemiddeld genoeg om een taxi te betalen. Om hieraan tegemoet te komen, heeft Taxistop de mindermobielencentrale, of kortweg MMC, in het leven geroepen.

De MMC doet een beroep op vrijwillige chauffeurs, mensen die een beetje van hun vrije tijd willen besteden om met hun eigen wagen mensen te vervoeren. Uiteraard word je vergoed voor de kosten die je daarbij maakt, namelijk 0,35 euro per gereden kilometer.

De centrale zorgt er ook voor dat je goed verzekerd bent. Je engagement is natuurlijk niet onbeperkt. Je kan zelf je grenzen leggen: wanneer je wel of niet wil rijden, welke ritten je wel of niet wil doen. Zeker is dat jij op deze manier voor vele mensen het verschil kan maken en ervoor kan zorgen dat mensen hun contact met de buitenwereld niet verliezen.

Ben je geïnteresseerd? De MMC van Hove is gevestigd in het dienstencentrum aan de R. Verbeecklaan 3. Stap er gerust eens binnen: de centrumleider (03 454 08 37, katrien.aertgeerts@hove.be) geeft je graag nog meer informatie.

Plantjesverkoop Kom op tegen Kanker

Ben jij een geboren organisator? Wil je een verschil maken voor mensen met kanker? Heb je nog een lege agenda op 15, 16 of 17 september? En zin om met vrienden, familie, buren, collega’s,… een leuke tijd te beleven? Dan heeft Kom op tegen Kanker jou nodig! In heel Vlaanderen zoeken ze nieuwe vrijwilligers die met een eigen plantjesteam azalea’s verkopen tijdens het jaarlijkse Plantjesweekend. De opbrengst gaat naar betere zorg voor mensen met kanker en hun naasten. Je kiest zelf hoe klein of groot je het aanpakt en kan bij elke stap rekenen op ondersteuning. Meer info: 0497 66 33 33 (Ann Broothaers).

Gepubliceerd op  do 10 aug 2023