Gemeente Gemeente Hove

Vuilnisbakken horen niet thuis in het bos

Mogelijk heb je je al eens afgevraagd waarom je in een bos of natuurgebied amper een vuilnisbak tegenkomt. Dat heeft een paar goede redenen.

De ervaring van boswachters en natuurbeheerders leert dat vuilnisbakken in natuurgebieden extra afval aantrekken. Dat afval belandt dikwijls naast de vuilnisbak. Heel wat vogels en knaagdieren duiken in vuilnisbakken om etensresten te vinden. Ze trekken het afval er weer uit waardoor er zwerfvuil rond de vuilnisbakken ontstaat. Een vuilnisbak in een bos lost het zwerfvuilprobleem dus niet op, maar verergert het net. Neem daarom altijd je afval weer mee naar huis, of stop je eten en drank in herbruikbare flessen en doosjes. Op die manier draag je mee bij tot een propere en gezonde natuur.

Frijthout

We trokken deze visie ook door naar het Frijthout, waar er een minimaal aantal vuilnisbakken staat binnen het landschapspark en je ze vooral aan de buitenwegen vindt. Zo genieten we van een mooi landschap en houden we ruimte voor de natuur. Aan de borden in het Frijthout en op het plannetje in bijlage kan je sinds kort posters vinden waarop te zien is waar er precies vuilnisbakken staan. Handig om in te schatten hoe lang je je afval bij je kan houden vooraleer het weg te gooien in de vuilnisbak!

Gepubliceerd op  di 23 nov 2021