Gemeente Gemeente Hove

Week van de afvalvermindering

Samen houden we Hove proper.

De week van 20 tot 28 november staat in het teken van afvalvermindering. Zoals je misschien al weet, doet ons lokaal bestuur mee met het project zwerfafval van Mooimakers. Heel wat Hovenaars hebben ondertussen thuis al een grijpstok liggen om regelmatig de buurt te gaan opruimen, want onze voorraad grijpstokken is al volledig opgehaald. Al een aantal van deze Hovese Mooimakers hebben jullie leren kennen in de infoHoves van de voorbije maanden, allemaal helden die de straten (en natuur) van Hove proper houden door al wandelend zwerfafval op te ruimen.

Afvalruimen kan leuk zijn, maar nog fijner is het voorkomen ervan. Daarom willen we tijdens de week van afvalvermindering de focus leggen op het voorkomen van zwerfafval. Neem daarvoor een kijkje in de bib vanaf 20 november tot en met 16 december. Zij hebben in die periode een thematafel met allerlei boeken rond afval, 'zero waste',... Laat je inspireren! Ook zal er heel wat postermateriaal worden opgehangen in Hove met korte maar duidelijke boodschappen. Laat deze posters je eraan herinneren dat een mondmasker niet op de grond hoort, het niet OK is om een sigaret op de straat te gooien en dat het maar een kleine moeite is om je afval eventjes bij te houden tot je een vuilbak tegenkomt.

Mooimakers feit

Sigarettenfilters zijn allesbehalve biologisch afbreekbaar. Ze bestaan uit acrylacetaat, een kunststof die erg traag afbreekt. Pas na 10 tot 15 jaar schiet er schijnbaar niks meer van over, maar niks is minder waar. Want het plastic is niet echt ‘vergaan’, het is afgebroken tot microplastics. Je kan het dus niet meer zien, maar het richt nog steeds schade aan. Bron: https://mooimakers.be/kenniswijzer/artikel/peuken-en-hun-negatieve-effect-op-de-natuur

Gepubliceerd op  ma 08 nov 2021