Gemeente Gemeente Hove

Week van de Bij

Om het belang van de bij duidelijk te maken, organiseert de Vlaamse overheid de Week van de Bij. Van 27 mei tot 3 juni zijn er tal van initiatieven die je kan bezoeken.

Meester-chocolatier Dominique Persoone is er al van overtuigd: wij hebben de bijen nodig en zij hebben onze steun nodig. Bestuiving door insecten is noodzakelijk voor meer dan 75 procent van onze voedingsgewassen. Zonder bijen zullen we niet langer kunnen genieten van kersen, frambozen, courgettes, paprika’s, mosterd en zonnebloemen.

De laatste jaren zijn er echter veel bijenvolken gestorven. De oorzaken hiervan worden nog volop onderzocht, maar factoren die een rol spelen zijn een parasiet (Varroa-mijt), afname van een geschikt leefmilieu en het gebruik van pesticiden.

Ook de gemeente Hove neemt verschillende initiatieven om de bijen te ondersteunen. Onze groendienst kiest zoveel mogelijk voor streekeigen soorten en werkt pesticidenvrij. In het landschapspark Frijthout wordt gewerkt aan het plaatsen van een bijenhal. Het dak van deze hal wordt voorzien van een groendak en rondom wordt een bloemenweide ingezaaid.

Ook in je eigen tuin kan je allerlei maatregelen nemen ten voordele van de bijen. Door een slimme plantenkeuze kan je ervoor zorgen dat bijen elke maand voldoende voedsel vinden. Of je kan een eigen bijenhotel knutselen en zo voor nestgelegenheid zorgen. Meer tips op www.weekvandebij.be

Gepubliceerd op  ma 16 apr 2018