Gemeente Gemeente Hove

Weer lente: bezoek de zadenbib

Iedereen is welkom om er gratis zaden mee te nemen van groenten, sierbloemen, tuinkruiden, eetbare planten,…

Het is stilaan weer een feest om te genieten van al wat voorzichtig uit de aarde tevoorschijn komt. Kriebelt het bij jou ook om de eerste groenten al te zaaien of de aarden potten te vullen met bloemenzaadjes? Kijk je al uit naar je keukenhoekje vol verse tuinkruiden? Breng dan eens een bezoek aan de gratis zadenbib. Ze zit boordevol tuininspiratie, van vergeten groenten voor de ervaren tuinier tot lekkere kruiden en zonnige bloemen voor wie nog maar pas kennismaakt met zaaien en tuinieren. Alle zaden die je er vindt, zijn gekweekt en geoogst door hobbytuiniers uit de omgeving.

Het principe van de zadenbib is eenvoudig: iedereen (ook als je geen gebruiker bent van de bib) is welkom om er gratis zaden mee te nemen van groenten, sierbloemen, tuinkruiden, eetbare planten,… In ruil vraagt de bib om zelf geoogste zaden terug te schenken aan de zadenbib. Zo wil de bib de traditie van lokale zaden kweken en delen in ere houden.

De zadenbib kan je, tijdens de openingsuren, vinden in de ‘gewone’ bib. Je kan er tot drie zakjes per bezoek meenemen. Lukt het je om nadien zelf zaad te oogsten, dan kan je een deel ervan binnenbrengen aan de balie van de bib. Vergeet niet de soort te vermelden!

De zadenbib werkt anoniem, ze heeft geen uitleentermijn en er zijn ook geen boetes. De ontlening en werking is gebaseerd op onderling vertrouwen.

Met vragen over de zadenbib kan je terecht bij vrijwilliger Nicky op het mailadres zadenbib.hove@gmail.com

Gepubliceerd op  ma 15 mrt 2021