Gemeente Gemeente Hove

Elektrisch rijden en laden in Hove

In het kader van de Vlaamse, Europese en globale klimaatambities is het elektrificeren van onze mobiliteit een belangrijke maatregel om de klimaatdoelstellingen te behalen. Ook in Hove zien we steeds meer inwoners elektrisch rijden. Hoe laden zij (in de nabije toekomst) de batterij van hun elektrisch aangedreven wagen op?

‘Ladder van laden’

In afwachting van de Vlaamse regelgeving volgen we in Hove de ‘ladder van laden’. In eerste instantie wordt er gekeken of de inwoner op eigen terrein kan laden. Dit kan op de eigen oprit, in de garage of in een (zij)tuin zijn. Daarnaast zijn er heel wat inwoners die een bedrijfswagen of salariswagen ter beschikking hebben. Daar verwijst de Vlaamse Overheid naar de mogelijkheid om ook op het werk op te laden.

Vlaanderen begon in januari met de uitrol van (ultra)snelladers per 25 kilometer langs snelwegen. Ook verschillende bedrijven bieden mogelijkheden aan hun personeel aan. Indien laden op het werk niet kan, wordt er gezocht naar (semi)publieke laadpunten binnen een aanvaardbare loopafstand (250 à 500 meter). Wanneer ook dit geen optie is, opteert de Vlaamse Overheid voor het principe ‘laadpaal volgt wagen’. Dit wil zeggen dat er oplaadpunten komen op vraag van de elektrische rijder. De Vlaamse Overheid werkt momenteel nieuwe regelgeving uit voor de aanstelling van laadpaalexploitanten om het Lokaal Laadplan uit te rollen.

Laadpunten Hove

Het Lokaal Laadplan van de Vlaamse Overheid bereidt steden en gemeenten voor op de ontwikkeling van een uitrolplan voor laadpalen. Ons lokaal bestuur volgt de beslissingen van de Vlaamse Overheid op de voet op en wil samen met de HEKLA-gemeenten een uniforme aanpak uitwerken. Ondertussen trachten we in te spelen op de noden van Hovenaars in de omgeving van woningen zonder oprit of garage. Er wordt hard gewerkt aan een interne beleidsvisie rond elektrisch rijden zodat iedereen in de toekomst de mogelijkheid heeft om in de nabijheid van zijn woning de wagen op te laden.

In Hove kunnen bestuurders van een elektrische wagen alvast terecht op volgende locaties: aan de sporthal in de Paul van Ostaijenlaan, achter de kerk (kant Mortselsesteenweg) en in de Felix Timmermansstraat. Meer informatie over de locatie van laadpalen staat op onderstaande website. Meer informatie over de locatie van laadpalen staat op www.milieuvriendelijkevoertuigen.be/laadpalen