Gemeente Gemeente Hove

Tegelwippen

Tot en met 31 oktober 2024 gaat het tweede Vlaams Kampioenschap Tegelwippen door. Steden en gemeenten breken zoveel mogelijk tegels uit en vervangen die door groen. Meer bloemen, bomen en geveltuinen maken Vlaanderen meer klimaatbestendig, aantrekkelijker voor dieren en nuttige insecten, koeler op warme dagen en ook veel mooier!

Waarom tegelwippen?

Het weer in Vlaanderen wordt steeds extremer. Hevige regenbuien en lange periodes van hitte en droogte volgen elkaar op. Steeds vaker krijgen we te maken met problemen zoals hittestress en wateroverlast. Dat komt grotendeels omdat Vlaanderen voor een groot deel uit steen bestaat. Het is zelfs een van de meest verharde regio’s van Europa. Na een warme dag koelen die stenen niet snel af. En wanneer het regent, laten ze geen water door. Meer groen helpt hiertegen. Het vermindert de kans op wateroverlast, zorgt het voor verkoeling in de zomer en betekent ook meer leven.

Wip jij ook tegels?

Iedereen kan meedoen door tegels uit te breken in zijn voor-, achter- of geveltuin. Door je aantal gewipte tegels in te geven, kunnen we de tel in onze gemeente bijhouden. Om het aantal gewipte tegels te bepalen, ga je uit van het formaat 30 x 30 cm. Je geeft ze in via de tegelteller op de website https://vk-tegelwippen.be/. Wil je tegels uitbreken, maar weet je niet goed hoe eraan te beginnen? Wij helpen je graag op weg met tips en onze tegeltaxi.

Tips

Welk gereedschap gebruik je het best? Wat doe je met de uitgebroken tegels? Welke bloemen en/of planten zet je in de plaats? Je ontdekt het allemaal op de website van het VK Tegelwippen (https://vk-tegelwippen.be/inspiratie/voorbereiding/) 2023.

Ons lokaal bestuur beloont bovendien de meest kwalitatief ontharde tuinen met Hovebons ter waarde van 75, 50 en 25 euro. Straten die elkaar willen uitdagen, sturen een mailtje naar milieu@hove.be.